INFONET-468X60-BANNER

Kako izbeći najčešće greške pri gradnji krova

02.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Wabis je proizvođač i distributer visokokvalitetne krovne opreme. Njihovi radnici se u radu na terenu susreću sa brojnim greškama nastalim pri ugradnji krovne opreme.

krovna oprema

Krovna oprema

Da bi se predupredile greške i posledice koje one nose, prilikom gradnje krova  treba obratiti naročitu pažnju na izbor i pravilnu ugradnju membrana (tzv. paropropusnih vodonepropusnih krovnih folija) i krovne opreme.

Wabis skreće pažnju na greške pri gradnji krova, sa kojima se njihovi radnici često sreću u radu na terenu:

  • Zalivanje slemenog crepa malterom;
  • Zatvaranje okapnice daskom ili limom umesto postavljanja rešetke;
  • Izostavljanje tzv. kontra letvi;
  • Izostavljanje traka ispod kontra letvi, koje sprečavaju kidanje membrane u zoni eksera;
  • Postavljanje ploča (osb i sl.) preko rogova (greda);
  • Postavljanje folija sa veoma malom paropropusnošću (koje nekad nude nesavesni i nestručni trgovci);
  • Greške pri obradi prostora oko dimnjaka kao i u zoni krovnih proboja (ventilacije, antene, krovnih prozora  i sl.) ili u zoni uvalne ploče;
  • Predugo čekanje sa pokrivanjem crepom ili drugim pokrovom (šindrom, limom) nakon postavljanja mambrana na krov, jer su one tada predugo izložene sunčevom UV zračenju.

Ove greške mogu sprečiti pravilno strujanje vazduha ispod crepa, dovesti do zadržavanja ili prodora vode te sprečiti sušenje izolacije.

Krovna izolacija

Krovna izolacija

Edukacija majstora - krovopokrivača, vlasnika kuća - investitora kao i prodavaca građevinskog materijala, omogućiće racionalno investiranje i pravilan izbor materijala i opreme, a eliminisaće moguće posledice lošeg izbora kao i loše ugradnje. Ovo će doprineti većoj trajnosti i kvalitetu krovne konstrukcije i izbegavanju potrebe za popravkama i rekonstrukcijom krova.

Korišćenjem potrebne krovne opreme (rešetka okapnice, češalj, slemena traka...) omogućiće se neometano strujanje vazduha od okapnice do slemena. Ovo će obezbediti pravilno, funkcionalno provetravanje krovne konstrukcije i obezbediti uvek suvu termoizolaciju što je i cilj i smisao upotrebe membrana.

Pogrešno je ugraditi čak i najbolju izolaciju, ukoliko nije obezbeđeno njeno trajno provetravanje i održavanje u suvom stanju. Suva termoizolacija smanjuje troškove grejanja zimi i klimatizacije leti.

Planiranje

Na osnovu iskustva sa terena, Wabis predlaže kako da se izbegnu greške na krovu: ako je u planu korišćenje potkrovlja za stanovanje, a nema se sredstava za kompletnu izradu termoizolacije, već se to odlaže za kasnije, tada treba odmah ugraditi krovnu membranu sa pratećom krovnom opremom, jer se to kasnije ne može uraditi (trebalo bi skidati crep, letve...). Kada bude sredstava, može se nesmetano ugraditi termoizolacija ispod crepa tj. direktno ispod membrane, koja je osnovni funkcionalni, izolacioni element krova.

Ako nema kvalitetne i pravilno ugrađene krovne membrane (tzv. paropropusne vodonepropusne krovne folije) koja je trajna, krov i izolacija će biti izloženi vlazi i buđi, kao i mogućem prodoru vode (snega) usled vetra, pucanja crepa ili otkrivanja usled oluje. Izbor loše i nekvalitetne membrane, trajno ce ugroziti Vaš krov pa i kuću.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;