SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Parizu kisela iz slavina!

17.05.2010. | Večernje novosti

Stari Rimljani su imali vinovod, a Parižanima će iz slavina uskoro poteći - kisela voda. Levičarska gradska vlast renacionalizovala je od Nove godine distribuciju vode od privatnika, s namerom da poboljša uslugu vodosnabdevanja, a jedna od stavki u tom smislu biće i servis mineralne vode.

Vlasti grada Pariza su distribuciju vode 1984. godine prepustile privatnim preduzećima “Veolija” i “Suez”. Socijalistički gradonačelnik Bertran Delanoe jedva je sačekao da istekne ugovor na 25 godina, da bi vodu vratio gradu na upravljanje. - Voda je javno dobro - maksima je kojom su se povodile gradske vlasti.

Namera gradonačelnika je bila da se postignu stabilnije cene i bolji nivo usluga. Poznato je, inače, da je voda iz pariskog vodovoda dobrog kvaliteta, a neki joj, čak, daju prednost nad flaširanom. Grad Pariz sada želi da žiteljima prestonice ponudi još bolji kvalitet najzdravijeg pića i da, u jeku svetske ekonomske krize, spreči dalja poskupljenja.

Cilj je da se ispoštuju norme UN da jedno domaćinstvo ne sme da potroši više od tri odsto primanja na snabdevanje vodom. Namera je da se mesečni račun za najsiromašnije stanovnike Grada svetlosti - prepolovi. Mislilo se i na beskućnike. Njima će grad, ubuduće, besplatno u kanisterima nuditi vodu za piće.

Nove usluge, koje od 1. januara pruža preduzeće “Pariska voda” su, na primer, realno praćenje potrošnje preko Interneta, ili mogućnost da se kontroliše kvalitet vode u laboratorijama.

Grad će otvoriti dodatni broj uličnih pijaćih fontana, a jedan od najvećih noviteta je mineralna voda koja će poteći iz gradskog vodovoda. Kisela voda će, za početak, još ove godine curiti iz slavine u “Kući vode” u velikom gradskom parku Bit Šomon, dok se grad priprema da prvim korisnicima u stanovima, po ceni od 20 centi po litru, tu uslugu ponudi dogodine!

Konkurencija je postala žestoka, slično se događa i u drugim gradovima, pa se preduzeća za distribuciju flaširanih voda sada žestoko bore da smanje gubitke. Francuzi su, inače, poznati kao veliki korisnici voda iz flaša. Godišnje se, po osobi, na ovaj način proda 100 litara vode. S porastom ekološke svesti, ali i ekonomske krize, mnogi su, međutim, ponovo češće počeli da odvrću slavine.

Ekolozi, na primer, tvrde da se, korišćenjem vode iz slavina umesto iz boca, godišnje po glavi smanji 10 kilograma smeća. Zbog svega, opada prodaja flaširanih voda, pa su proizvođači krenuli da ih besplatno dostavljaju po kućama.

PARIZ U BROJKAMA:

  • Broj stanovnika (uže gradsko jezgro) 2.125.000
  • Korisnika vode svakoga dana 3.500.000
  • Dnevna potrošnja vode 550.000 kubnih metara
  • Prosečna potrošnja vode po glavi dnevno 125 litara
  • Potrošnja vode koja nije za piće 170.000 kubnih metara
  • Cena kubnog metra vode 2,89 evra

Ceo teks preuzet je iz Večernjih novosti.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;