INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Intenzivnija gradnja i radovi na uređenju urbanih prostora u Novom Sadu

17.11.2021. | eKapija

Gradska uprava u Novom Sadu oglasila je na javni uvid četiri nacrta plana detaljne regulacije za različite delove grada. Sudeći prema ovim aktivnostima, u gradu se tokom narednog perioda može očekivati intenzivnija izgradnja i radovi na uređenju urbanih prostora. Objavljeni su nacrti planova za područje južno od gradske glavne saobraćajnice na Alibegovcu istočno i zapadno od Bukovačkog puta, nacrt za Avijatičarsko naselje u Novom Sadu i nacrt za vikend zonu Artiljevo-Popovica u Sremskoj Kamenici.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kada je u pitanju budući plan detaljne regulacije za prostor između glavne saobraćajnice i istočno od Bukovačkog puta na Alibegovcu, nacrt predviđa da se ovaj prostor konačno reguliše pošto je "napadnut" divljom izgradnjom. U planu je da se uspostave parametri izgradnje za objekte namenjene porodičnom stanovanju. Predviđa se izgradnja maksimalno jednog objekta strukture P+1+Pk i regulacija infrasturkture čime se ovo područje, površine 59,96 hektara, uvelo u standardne urbane tokove.

U južnom delu Alibegovca, na prostoru između glavne gradske saobraćajnice i zapadno od Bukovačkog puta planira se formiranje zone za komercijalno-turističke delatnosti i stanovanje. Nacrt plana obuhvata površinu od 94,87 hektara, a ovaj prostor, kako se navodi u dokumentaciji, do sada nije bio predmet planske obrade. Kad je u pitanju izgradnja, u planu je da se grade objekti namenjeni za sport i rekreaciju kao otvoreni sportski tereni i turistički objekti. Budući plan ostaviće mogućnost izgradnju hotela, ugostiteljskih objekata, etno-centara, kongresni centri, objekti vezani za vinski turizam. Preliminarni paramteri izgradnje predviđaju maksimalnu strukturu objekta P+2.

Nacrt PDR-a za Avijatičarsko naselje obuhvata prostor površine 7,13 hekatara na kome već postoje izgrađeni objekti za porodično stanovanje. Cilj planske regulacije jeste da se uspostave parametri za izgradnju saobraćajne, elektro i energetske infrastrukture. Prostor će biti mešovitog karaktera, sa urbanim gradskim centrima i sadržajima namenjenih stanovanju i poslovanju, kao i javnim površinama na kojima će biti građeni objekti ustanova što će sve detaljnije biti razrađeno zvaničnim planom detaljne regulacije.

Na kraju, poslednji nacrt koji je objavila Gradska uprava odnosi se na vikend zonu Artiljevo-Popovica, na površini od 229,24 hektara. Prostor koji je predmet regulacije nalazi se jednim delom na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora, a planskim dokumetnom treba da se definišu parametri izgradnje i podeli područje na karakteristične celine.

Nacrtom je predviđena podela na Područje Nacionalnog parka i Područje neposrednog uticaja na Nacionalni park. Upravo na ovom drugom području budućim planskim dokumentom biće omogućena izgradnja ugostiteljskih objekata, sportsko-rekereativnih sadržaja, poslovni i objekti javnih službi sa "tihim uslužnim delatnostima".

U okviru zone kuća za odmor koja pripada pomenutom području biće omogućena izgradnja koja ne ruši osnovni koncept namene prostora. Maksimalna spratnost objekata je P+1+Pk uz mogućnost građena podzemnih etaža ako to uslovi dozvoljavaju i sa minimalno 40% zelenih površina na parceli.

Svi nacrti plana detaljne regulacije na javnom uvidu jasnosti su do 16. decembra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;