INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela rekonstrukcija prve deonice pruge od Niša do Preševa

30.09.2021. | Južne vesti

Železnica

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

Danas su počeli radovi na pruzi Niš-Brestovac dugoj 23 kilometra, koja je prva deonica pruge od Niša do Preševa. Rok za završetak ovih radova je jun 2023. godine, a danas je potpisan i ugovor o izgradnji prve deonice auto-puta Niš-Pločnik-Merdare. Ovom potpisivanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ukupna vrednost radova je 59,9 miliona eura, od čega 45 miliona daje Evropska unija. Konzilijum bugarskih kompanija "Trace Holding PLC" i "Balkantel" su izabrani za izvođače radova, a ukupan rok za izradu dokumentacije, odnosno projektovanje i radove je 1.005 dana.

Na osnovu reči predsednika Vučića, na ovoj deonici vozovi su išli od 26 do 40 km/h, a posle radova ići će brzinom od 120 km/h. Takođe je istakao i da je ova pruga važna jer spaja Niš sa Leskovcem, Leskovac sa Vranjem, a zatim i sa Severnom Makedonijom i Grčkom, tako da će to biti jedan od najvažnijih puteva koji spaja jug i centralnu Evropu.

Predsednik Vučić je izjavio i da je posebno važna elektrifikacija deonice Sićevo-Staničenje jer je to koridor, a i da su važni Niš, Bela Palanka, Pirot, Dimitrovgrad, ali i da je važno što će do Sofije i Istambula moći da idu oni iz Beča, Budimpešte i Minhena, upravo preko Beograda, Niša i Pirota. On je takođe najavio i da će uskoro biti potpisan i ugovor za prugu Beograd-Niš i da će vrednost radova biti oko 1,8 milijardi eura, a da će od Beograda do Niša moći da se stigne za 2 sata.

U Donjem Međurovu je potpisan i ugovor za izgradnju prve deonice auto-puta ka Merdaru, a najavljeno je da će radovi početi 1. novembra. Ugovore su potpisali direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić i direktor ogranka za građevinske poslove firme Štrabag Dragan Ršumov.

Ugovor koji je potpisan odnosi se na prvih 5,5 km puta od ukupno 33 km do Pločnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;