INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad dobija park na Novom naselju

24.09.2021. | 021

Park

Ilustracija (Foto: Unsplash.com)

Dve i po godine od početka radova, polovinom decembra građanima bi trebalo da bude dostupan novi park između Novog naselja i Detelinare. Završni radovi su u toku a ostaje samo još hortikulturno uređenje koje će do 15. decembra uraditi Gradsko zelenilo.

Građani se već okupljaju i šetaju novim parkom na samoj lokaciji koja je okružena prugom, delom Ulice Raše Radujkova, vrtićem, autoperionicom i gradilištem stambenog kompleksa. Završeno je i uređenje režijskih saobraćajnica oko parka i dela obližnjeg stambenog kompleksa u izgradnji, odnosno sagrađeni su parking, javna rasveta i napravljen je spoj ulica Raše Radujkova i Milana Ješića Ibre, pa se automobili već parkiraju na ovoj lokaciji.

U Upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) navode da će narednih nekoliko dana biti izvedeno finalno čišćenje parka (klupe, pergole, fontane, pešačka zona, dečija igrališta), čime će radovi u potpunosti biti završeni. Prema njihovim rečima u završnoj fazi su radovi na uređenju parka sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem. Drugom fazom obuhvaćeni su radovi na uređenju centralnog dela parkovske površine, gradnja dve mirne fontane u centralnom delu, gradnja parkovske česme namenjene odraslim osobama, deci i osobama sa smetnjama u razvoju, a posebno točeće mesto sa loncem za vodu projektovano je i za pse. Takođe ovi radovi podrazumevaju izgradnju dva pešačka mosta preko vodene površine - fontane na ulaznom delu parka, izgradnju zalivnog sistema, postavljanje urbanog mobilijara, pergola, mostova, ograda, kanti za otpatke i sprava na dečijim igralištima, klupi i držača za bicikle.

Vrednost radova je 104,9 miliona dinara sa PDV-om. Trećom fazom obuhvaćeno je postavljanje dečijeg igrališta za mlađi uzrast, dečijeg igrališta za stariji uzrast sa teretanom na otvorenom, terena za boćanje, terena za istrčavanje pasa, dela urbanog mobilijara i stola za šah i to sve u vrednosti od 23,6 miliona dinara sa PDV-om.

Hortikulturno uređenje parka realizuje Gradsko zelenilo, a radove finansiraju Ministarstvo za zaštitu životne sredine sa 12,8 miliona i Gradska uprava za zaštitu životne sredine sa nešto više od sedam miliona dinara.

Gradsko zelenilo je radove na podizanju novog parka sprovodilo kroz nekoliko faza. Prva i druga faza su prethodile radovima na parternom uređenju parka. U okviru prve faze realizovani su pripremni radovi koji su podrazumevali uklanjanje nepoželjnog drveća i krčenje samoniklog šiblja na površini od 8.628 kvadratnih metara, kao i zemljane radove, transport neplodne zemlje i šuta, nakon čega je usledilo humuziranje.

Vrednost uređenja saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom oko parka i obližnjeg bloka za stanovanje koji je u izgradnji skoro 161,5 miliona dinara sa PDV-om.

Kada se sve sabere, za uređenje prostora između Novog naselja i Detelinare koji će služiti kao park, odnosno parking i saobraćajna veza novog stambenog bloka, uloženo je više od 466 miliona dinara sa PDV-om.

 

Komentari: 1

Savic 27.09.2021 13.47.10

Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselja ne samo u Novom Sadu. To je kada se nešto planski gradi. Oviaj parkić će samo da ga još više ulepša. Proverio sam u Solisu, cene stanova (još uvek) nisu tako skupe. Preporučujem ga mladim parovima posebno. NE mora da se tiskate u centru grada

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;