INFONET-468X60-BANNER

Bez taksi i tehničke dokumentacije za postavljanje solarnih panela do 50 kilovata

13.09.2021. | Euronews

Solarni paneli

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas je saopštio da građani mogu bez plaćanja administrativnih taksi i bez izrade tehničke dokumentacije da postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, do 50 kilovata, kao i da su nadležne službe izmenile neophodne procedure, baš da bi se smanjili troškovi za građane i da bi podržali u praksi ideju o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Prema njegovim rečima svaki građanin, sada kao kupac-proizvođač, može praktično bez ijednog papira da postavi i proizvodi za svoje sopstvene potrebe električnu energiju iz energije sunca, jer je želja da svaki građanin pored toga što će uštedeti novac, učestvuje u zaštiti životne sredine korišćenjem solarne energije.

Momirović kaže da u Srbiji danas ima oko 600 kvadratnih kilometara krovova i da je cilj da bar 10 odsto te površine bude iskorišćeno za postavljanje solarnih panela na krovovima, što bi značilo da će biti proizvedeno 6.000 megavata energije iz solarnih panela, odnosno iz energije sunca.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izmenilo je Pravilnik tako da sada za radove na postavljanju solarnih panela, kao jednostavnih objekata u smislu Zakona o planiranju i izgradnji, nije potreban nikakav akt nadležnog organa, a za objekte čija je proizvodnja energije preko 50 kilovata postupci će biti ubrzani i jeftiniji. Pravilnik je objavljen dana 10. septembra i stupio je na snagu dan po objavljivanju u "Službenom glasniku".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;