INFONET-468X60-BANNER

Strategijom razvoja do gradnje novih aerodroma u Srbiji

18.08.2021. | B. P. | eKapija

Aerodromi Srbije doo raspisali su tender za izradu strategije razvoja aerodroma u Srbiji za perod od 2025. do 2030. godine, koja će analizirati mogućnosti za gradnju novih aerodroma i povećanje obima usluga u postojećim vazdušnim lukama.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema Prostornom planu Srbije od 2021. do 2035. godine, Srbija ima u planu izgradnju još dva međunarodna aerodroma pored postojeća četiri, a nameru gradnje novih aerodroma, kod Dobanovaca i Novog Sada, potvrdilo je i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ključno je da će se nova strategija baviti isključivo razvojem postojećih i novih aerodroma, za razliku od važeće koja obuhvata sve vrste saobraćaja, da će obuhvatiti i analizu mogućnosti gradnje novih aerodorma u zemlji.

Kako je pojašnjeno u projektnom zadatku tendera za izradu strategije razvoja aerodroma, postojeća Strategija razvoja železničkog, drumskog, vodnog, vazdušnog i intermodalnog transporta u Republici Srbiji od 2008. do 2015. godine izgubila je na važnosti i usklađenosti sa strateškim, razvojnim i pravnim aktima Srbije i Evropske Unije.

Ističe se da posebna strategija za razvoj aerodroma kao ključni planski dokument ima za cilj brži i ravnomerniji ekonomski i demografski razvoj regiona i zemlje u celini, stvaranje kvalitetnog investicionog ambijenta u oblasti vazdušnog saobraćaja, integraciju vidova prevoza, zaštitu životne sredine i podršku implementacije Jedinstvenog evropskog neba (SESAR).

- Neophodno je razmotriti prostorna i druga ograničenja prilikom planiranja i unapređenja infrastrukture postojećih i novih aerodroma i konverzije vojnih u civilne ili mešovite aerodrome - stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Tender ističe 8. septembra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;