INFONET-468X60-BANNER

Ko je krivac za oštećenja podzemnih instalacija prilikom rekonstrukcija ulica

05.08.2021. | M. Stanojković | Novosti

Skoro svaku rekonstrukciju ulice u prestonici, osim saobraćajnih gužvi, prati i pucanje cevi. Iako su prilikom radova izvođači dužni da se drže katastra vodova, navodno zbog neucrtanih instalacija, a često i zbog nepraćenja mape, ili nepažnje radnika, nastane havarija na terenu. Kako navode u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, prilikom izrade tehničke dokumentacije i dobijanja građevinske dozvole, neophodno je da se pribave podloge svih ucrtanih vodova iz katastra podzemnih instalacija. Ove podloge, kako tvrde, čine sastavni deo građevinske dozvole prema kojoj je izvođač dužan da radi.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ipak, uprkos svim procedurama koje treba da budu ispoštovane, u praksi kada se mašine nađu na terenu, često se dešavaju nepredviđene situacije, odnosno iz rupe izniknu neucrtane cevi.

- Kada se tokom izgradnje naiđe na neucrtane podzemne instalacije, o tome se obaveštava preduzeće ili institucija u čijoj nadležnosti bi trebalo da budu takvi vodovi i pristupa se njihovoj zaštiti ili izmeštanju - navode u Direkciji.

- Takođe, podaci o ovim instalacijama unose se u projekat izvedenih radova, na osnovu koga se vrši njihov upis u nadležnom katastru podzemnih instalacija. Prilikom izvođenja radova može da se naiđe na bilo koju vrstu podzemnih instalacija i tada se sprovode sve propisane radnje u cilju njihove evidencije i daljeg održavanja.

Svi vlasnici podzemnih instalacija, odnosno gradska preduzeća dužni su da svoju evidenciju dostavljaju Republičkom geodetskom zavodu, koji vodi katstar vodova. Ipak, neretko se zadržavaju na internoj bazi, koju ne proslede dalje. Na to se dodaje i nemarnost izvođača radova, koja ume ponekad da bude veći problem od neucrtanih cevi. I kada izvođač dobije iz RGZ mapu cevi, na terenu je pitanje koliko se ona prati. Ipak, da bi mapa bila potpuna, vlasnik instalacija dužan je da ih dostavi RGZ, ali, ukoliko to ne učini, ne snosi nikakave posledice.

Na pitanje da li su mape instalacija potpune i dobro ucrtane, iz Republičkog geodetskog zavoda stiglo je kreativno poređenje i pojašnjenje:

- Katastar vodova ne može biti odgovoran za oštećenja cevi i instalacija prilikom izvođenja rekonstrukcija ulica jer bi to bilo jednako optužbi da je vaga kriva za težinu osobe koja se meri ili da je ogledalo odgovorno za lošu frizuru osobe koja se ogleda.

Ipak, kako se navodi na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, održavanje katastra obuhvata utvrđivanje nastalih primena na postrojenjima. Promenu nastalu na vodovima investitor je dužan da prijavi u skladu sa zakonom. U postupku održavanja katastra vodova, na zahtev zainteresovanih lica, izdaju se kopije plana vodova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;