INFONET-468X60-BANNER

Vaš direktni partner u automatizaciji zgrada već 30 godina

10.08.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Povodom 30 godina od prisustva u Srbiji objavljujemo intervju sa Anom Manić iz kompanije Sauter Building Control Serbia.

Sauter je prisutan u Srbiji u kontinuitetu već 30 godina. Od vremena osnivanja kompanije u Beogradu davne 1991. godine do danas, koji su izazovi bili najveći, a sa kojima ste se suočili?

Naša matična kompanija Fr. SAUTER AG iz Bazela je formirala svoju prvu kancelariju u Beogradu koji je tada bio glavni grad jedne mnogo veće zemlje, SFRJ, sa namerom da Beograd bude centar celog regiona. Beograd je izabran zbog brojnih referenci koje su realizovane u periodu od ranih 50-tih godina do tada, a koje su bile rezultat odlične saradnje sa našim renomiranim projektantskim i izvođačkim firmama iz Beograda tog vremena. Tu navodim reference kao što su „VMA“ koji je realizovan 1980. godine, zatim „Sava Centar“ par godina kasnije ili hotel Jugoslavija dve decenije pre toga.

U svakom slučaju izazova je bilo mnogo, ali mi svaki izazov prihvatamo kao sastavni deo posla kojim se bavimo i trudimo se da naš posao obavljamo profesionalno u svim okolnostima. Sigurni smo da bi bez izazova naš posao bio dosadan, a posao treba da bude u najmanju ruku zabavan da bi mogli da ga dugoročno obavljamo.

Sauter

Ana Manić, Sauter Building Control Serbia

Uvek ste bili u koraku sa inovativnom tehnologijom i najnovijim dostugnućima iz oblasti pametnih zgrada. Koliko je bitna modernizacija takvih sistema i koje benefite imaju korisnici od toga?

Svi naši projekti imaju implementirano Sauter rešenje koje je u tom trenutku bilo high-tech tehnologija. Neki projekti su realizovani pre više od 20 ili 30 godina, tako da je svakako bitno razmišljati o modernizaciji takvih Sauter sistema.

Iako naši sistemi rade besprekorno, uvek preporučujemo modernizaciju. Posle mnogo godina može da se pojavi situacija u kojoj najnovija tehnologija u nekom drugom segmentu koju korisnik želi da primeni na zgradi nije u skladu sa Sauter tehnologijom koja je implementirana pre petnaest ili više godina.

Osim toga, potrebno je voditi računa i o rezervnim delovima koje nije moguće obezbediti nakon takvog jednog dugog perioda.

U prilici smo da svake godine modernizujemo tri ili više projekata koji su koristili Sauter tehnologiju prethodnih generacija. Mogu da kažem da naše tržište prepoznaje značaj modernizacije sistema.

Shvatamo značaj modernizacije tehnologija o kome govorite i smatramo da period od deset i više godina u tom svetu je dug period, jer su tehnologije značajno napredovale. Međutim, koliko je važno održavanje sistema koji su ugrađeni i tek pušteni u rad?

Sve mora da se održava, pa tako i naši sistemi. Mi smo ponosni na činjenicu kada korisnik kaže da nema potrebe da održava Sauter sistem pošto godinama radi besprekorno.

To je za nas velika pohvala, međutim to je istovremeno i zamka za korisnika sistema. Održavanje je važna investicija i investiciono održavanje mora da se planira kako bi produžili radni vek opreme i time uštedeli novac kasnije.

„Sauter Building Control Serbia“ čini tim profesionalaca, obučenih inženjera specijalista u našim trening centrima Švajcarskoj, a koji pružaju usluge održavanja prema Sauter standardima.

Sve analize pokazuju da uz održavanje dolazi do značajnog porasta radnog veka opreme, eventualni problemi u fukncionisanju zgrade se svode na minimum i osim toga postižu se značajne uštede energije. Sve ovo opravdava ulaganje  u održavanje, čak i da ne pominjemo zadovoljnog korisnika koji u svakom momentu ima idealne uslove boravka i komfor kakav ti objekti zaslužuju. Ovo poslednje je za nas u ovih 30 godina, koliko direktno postojimo na našem tržištu, uvek bilo najvažnije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;