INFONET-468X60-BANNER

Anketiranje Beograđana o budućim arhitektonskim i građevinskim projektima

01.07.2021. | Beoinfo

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da je Grad Beograd, kad god je to moguće, uveo obavezno anketiranje građana pre izrade urbanističkih planova. On je u izjavi za "Beogradsku hroniku" precizirao da je u toku, primera radi, anketiranje građana za najvažniji strateški dokument – Generalni urbanistički plan, te da se anketiranje i inače obavlja često kada je potrebno čuti stav građana.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Ovo je način i da se građanima objasni šta se planira kada je reč o budućim arhitektonskim i građevinskim projektima. To nije bila praksa, ali sada želimo da planove prevedemo na jezik razumljiv građanima, jer nije svako arhitekta ili prostorni planer - rekao je Stojčić.

Dobar primer za to jeste napravljena anketa za linijski park, rekao je Stojčić, i najavio da je za sutra planirana javna sednica, te da po ovom pitanju nema nezadovoljnih građana. Takođe, jedan od primera iz ankete za budući GUP jeste pitanje o sadržajima koje bi građani radije želeli u gradu, a ponuđeni odgovori su zelenilo, javni objekti i slično. Ipak, dodao je Stojčić, građanima je potreban i parking prostor zbog čega treba naći kompromis između želja jednih i drugih građana i naravno mogućnosti u svim planovima budućeg razvoja Beograda. 

Glavni urbanista se osvrnuo i na pregovore između građana i investitora u Bloku 37, u kojima je Grad uzeo učešće u smislu koordinacije u razgovorima, kako bi se našlo kompromisno rešenje. 

- Pitanje je da li će investitor nastaviti radove ili ne. Jedina mogućnost Grada jeste da u perspektivi pokuša da taj prostor pretvori u javni i da se tu izgradi nešto što bi bilo rezultat anketa građana ovog novobeogradskog bloka. Nismo odustali od toga i potrebno je strpljenje sa svih strana. Svi pregovori su teški, ali se nadamo nekom konačnom rešenju, pozitivnom za sve - kazao je Stojčić. 

Dosadašnja anketiranja i javne sednice pokazale su da je dijalog važan, kako bi se zadovoljile potrebe građana i kako bi rešenja bila u skladu sa strategijom razvoja grada. 

- Svi zajedno učimo u ovom postupku. Trudimo se da što više građana učestvuje u svakoj anketi i da da pozitivne kritike. Izuzetno je važno mišljenje građana - zaključio je glavni urbanista.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;