INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi prozjumeri u Srbiji se mogu očekivati posle donošenja Uredbe o kupcu-proizvođaču

22.06.2021. | B92

Svaka kuća i stan moći će da proizvode struju solarnim panelima, najavila je pre par meseci ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ako želite da postanete prozjumer, to jest potrošač i proizvođač električne energije (eng. prosumer, nastalo od reči producer=proizvođač i consumer=potrošač), postoje četiri koraka pri postavljanju pomenutih panela.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ali, pitanje koje se sve češće postavlje jeste - kada Srbija može da dobije prve prozjumere?

Kako za B92 navode iz Ministarstva rudarstva i energetike, građani Srbije postaće prozumeri nakon donošenja Uredbe o kupcu-proizvođaču.

- Ona će se, prema planu ministarstva, doneti krajem jula - kažu u toj instituciji.

Prozjumeri će, prema njihovim tvrdanjama, sklapati ugovor sa snabdevačem, koji se bavi prodajom električne energije. Ako je kupac - proizvođač u kategoriji domaćinstvo, sa snabdevačem će zaključivati ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem.

- Neto merenje je proces u okviru kojeg kupac-proizvođač, kao vlasnik postrojenja, proizvodi električnu energiju za svoje potrebe. Pri tome se višak proizvedene električne energije isporučuje u distributivnu mrežu, a u slučaju kada nema dovolјno sopstvene proizvodnje, potrošač povlači energiju iz mreže. Električna energija koja je isporučena u mrežu u toku jednog obračunskog perioda (jednog meseca) može se koristiti u toku narednog obračunskog perioda (drugog meseca) - pojašnjavaju sagovornici.

Iz ministarstva napominju da je operator distributivne mreže na koju se priklјučuju objekti kupaca-proizvođača iz kategorije domaćinstava dužan da obezbedi tehničke uslove za obračunsko merenje i merno mesto u skladu sa Zakonom o energetici.

- Jedna od najznačajnijih prednosti koncepta kupac-proizvođač jeste mogućnost da građani energiju iz svojih elektrana "skladište" u elektroenergetskom sistemu Srbije. Naime, konceptom kupac-proizvođač omogućeno je da građani isporuče u mrežu energiju u trenutku kada elektrana najviše proizvodi - kod solarnih panela to je najčešće period dana kada je većina građna na poslu - a da tu energiju potroši onda kada mu je zaista potrebna - ističu.

Ukoliko ne bi postojao ovaj koncept, građani bi morali da ulože sredstva za skladištenje energije koja se proizvodi u trenutku kada se ne troši, da bi mogli odloženo da je koriste.

- Građani, osim toga što mogu da ostvare dodatne prihode, odnosno smanje troškove za energiju, postaju aktivni učesnici na tržištu električne energije koji samostalno donose odluke na osnovu proizvodnje, potrošnje i uskladištene električne energije. Šire gledano, ugradnjom solarnih panela građani doprinose široj društvenoj zajednici, jer se većim korišćenjem OIE (obnovljivi izvori energije) doprinosi očuvanju životne sredine i smanjuju gubici u mreži - ocenjuju.

Zato je, zaključuju u ministarstvu, neophodno podizanje zeleni svesti građana kontinuiranom edukacijom o značaju OIE i njihovoj mogućnosti da se uključe u zelenu tranziciju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;