INFONET-468X60-BANNER

Između Prokopa i Hajd parka gradiće se 6.659m² stambenog prostora i saobraćajnica prvog reda

11.05.2021. | B. P. | eKapija

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije područja između ulica Stjepana Filipovića, Dragana Mancea i Glavne železničke stanice Beograd "Centar". Naručilac je Railway city Beograd, a plan je izradio Urbanistički centar.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako je navedeno u elaboratu, odluka o izradi plana je doneta kako bi se proverila mogućnost za izgradnju stambeno-poslovnih objekata u predmetnom području i uklapanje područja u planirane poslovno – komercijalne sadržaje u kompleksu glavne železničke stanice "Beograd – Centar" u Prokopu.

Okvirna granica plana obuhvata površinu između ulica Stjepana Filipovića, Dragana Mancea i ulice Prokop, kao i samu ulicu Stjepana Filipovića. Približna površina područja je oko 1,06ha.

Površina parcele za gradnju stambenih objekata je 6.659m². Planirano je ukupno 37.000m² za stambenu i komercijalnu namenu. Predeviđena su i nova saobraćajna rešenja.

Prema planskoj dokumentaciji, Ulica Stjepana Filipovića ostaje deo sekundarne ulične mreže. Sa istočne strane, planirana je saobraćajnica "Transverzala", u rangu ulice prvog reda, koja će prelaziti preko auto-puta i povezivati Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića sa Bulevarom Oslobođenja, omogućavajući kvalitetnije povezivanje železničke stanice Beograd "Centar" sa centrom grada.

Kolski pristup planiranim sadržajima obezbediće se isključivo sa Ulice Stjepana Filipovića, a parking mesta će biti obezbeđena u skladu sa važećim normativima.

Za snabdevanje vodom potrebno je postojeću vodovodnu mrežu nestandarnih dimenzija rekontruisati i planirati izgradnju vodovodne mreže za potrebe novih korisnika, a ista situacija je i sa kanalizacionom mrežom.

U planu se navodi i da će se potreba za električnom energijom rešiti izgradnjom trafo-stanica, a postojeće i planirane saobraćajnice biće opremljene instalacijama javnog osvetlenja.

Planira se i gradnja pristupne telekomunikacione mreže za polaganjem optičkog kabla. Potreban broj telefonskih priključaka iznosi oko 520 priključaka.

Kada je reč o snabdevanju toplotnom energijom, gradiće se priključni toplovod kapaciteta oko 3.000kW i potrebnan broja toplotnih podstanica u prizemljima stambenih etaža.

Rani javni uvid traje do 24. maja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;