INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Crna Gora će predložiti Srbiji zajedničku gradnju auto-puta i rekonstrukciju pruge Beograd-Bar

14.04.2021. | Tanjug

Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić rekao je da će predložiti svom kolegi ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislavu Momiroviću da dve države zajednicki konkurišu za sredstva za završetak auto-puta od Beograda do Bara. Bojanić je to najavio u izjavi za Tajnug na početku dvodnevne zvanične posete Beogradu tokom koje je sa ministrakom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti energetike.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Crna Gora i Srbija su svakako povezane ekonomski, a da bi to pospešili potrebno je izgraditi infrastrukturu, železničku i drumsku. Mi smo prvu deonicu auto-puta Bar-Boljare priveli kraju na relaciji Smokovac-Mateševo. Taj 41 kilometar što je najteža deonica kroz Crnu Goru završen je sa 92%, ali je bilo dosta kašnjenja u realizaciji - naglasio je Bojanić.

Dodao je kako su različiti uzroci kašnjenja izgradnje, kao i da je izvođača kao jedan od njih naveo epidemiju. Na kraju je ipak napravljen novi dogovor, i oni su se obavezali do 30. novembra da završe ovu deonicu, rekao je crnogorski ministar kapitalnih ulaganja.

On je najvaio da će na razgovoru sa ministrom Momirovićem crnogorska strana predložiti zajednički rad na završetku ovog auto-puta.

- To nam je toliko važno da ću imati razgovore sa ministrom Momirovićem, jer ostaje u Srbiji deonica od Požege do granice s Crnom Gorom, stotinak kilometara. U CG od Mateševa kad se završi ostaće nekih sedamdesetak kilometara i jedna od ideja je da otvorimo tu temu, da li možemo zajednički da konkurišemo pred evropskim fondovima, ili nekiim drugim da to predstavimo kao zajednički projekat i da tražimo finasiranje - rekao je crnogorski ministar.

Bojanić je dodao da Crna Gora želi i završetak modernizacije pruge Beograd-Bar, pre svega zbog barske luke s kojom vlada, kako kaže, ima ozbiljne planove.

- Pruga u zaleđu ima Luku Bar koja je jedan od najvrednijih crnogorskih resursa. Sa njom imamo značajnih planova, i uz to ide železnička pruga koja je u dosta lošem stanju, i to je takođe jedan od prioriteta za finasiranje iz Fonda za Balkan iz Evropskog investicionog plana. Videćemo da i rekonstrukciju kompletne pruge radimo zajednički - rekao je Bojanić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;