INFONET-468X60-BANNER

Ne odustaje se od namere da Makiško polje postane stambeno-poslovna zona

09.04.2021. | B. P. | eKapija

Krajem prošle godine deo javnosti je burno reagovao na najavljenu gradnju stambenih i komercijalnih objekata na Makiškom polju, ali se, izvesno je, od gradnje depoa za budući beogradski metro na ovoj lokaciji nije odustalo - a to posredno znači i izgradnju naselja na ovom prostoru.

Ilustracija (Pixabay.com)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u februaru da će radovi na prvoj liniji metroa biti započeti izgradnjom depoa u Makišu, kao i da se sprovode neophodne aktivnosti za pripremu terena na Makiškom polju, kako bi radovi mogli da počnu krajem godine.

Tender za izradu tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje raspisan je još u avgustu prošle godine, a sada je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala i javnu nabavku tehničke kontrole tehničke dokumentacije za nasipanje lokacije Makiškog poljasa izgradnjom kolektora.

U tehničkoj specifikaciji tendera navodi se da je predmet nabavke tehnička kontrola projekata za građevinsku dozvolu glavnih sabirnih kolektora atmosferskih voda u zoni Depoa za beogradski metro, koji se grade u prvoj fazi opremanja lokacije, odnosno u funkciji odvodnjavanja Depoa.

Navedeno je i da se deo Makiškog polja koji je predmet ovog projekta nalazi na granici sa srednjom zonom grada između Savske magistrale i ranžirne stanice Makiš, koji se uglavnom koristi kao poljoprivredno zemljište sa pretežno intenzivnom ratarskom poljoprivredom.

Ono što, međutim, upada u oči je rečenica u okviru uvoda tehničke specifikacije tendera, a koja glasi: "Namera je da se Makiško polje prevede u stambeno-poslovnu zonu, uz postojanje značajnih objekata saobraćajne infrastrukture".

Nadalje se objašnjava da je "sadašnje poljoprivredno zemljište, a buduću značajnu urbanističku celinu, neophodno zaštititi od štetnog delovanja površinskih i podzemnih voda, kao i sam kvalitet voda".

Tender je otvoren do 16. aprila.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;