INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija Pozorišnog trga i srca Novog Sada

30.03.2021. | Z. Grumić | Novosti

Radovi na obnovi novosadskog Pozorišnog trga i drugih površina oko zdanja Srpskog narodnog pozorišta (SNP), koji su započeti pre nepunih mesec dana u okviru prve faze detaljne obnove najužeg centra Novog Sada, nastavljaju se izgradnjom površinskih sadržaja, u skladu s planiranom dinamikom.

Budući izgled prostora ispred SNP-a

Budući izgled prostora ispred SNP-a (Foto: UGZI)

Završetkom obnove kanalizacione mreže na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Jevrejske ulice i ostalih podzemnih instalacija, stvoreni su uslovi za izgradnju autobuske niše u Uspenskoj ulici, pešačke staze do Uspenske crkve i drugih sadržaja, prema projektu novosadskih firmi Andzor engineering i DBA i pod nadzorom Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI).

- Radovi idu po planu i prema planiranoj dinamici. Ovom prvom fazom je uz Pozorišni trg i Uspensku obuhvaćen i deo prolaza između SNP-a i Tržnog centra "Apolo" - preciziraju u UGZI.

Čitav taj gradilišni prostor propisno je ograđen i odvojen od prolaza za pešake, koji su znatno suženi u skladu sa "situacijom na terenu", a unutar tog gradilišta, takođe po odgovarajućim propisima, prekrivene su i zaštićene skulpture Jovana Sterije Popovića, balerine Marine Olenjine i ostale koje krase prostor oko SNP-a.

Kada do kraja godine bude realizovana ta kapitalna gradska investicija, umnogome će, kako tvrde u UGZI, biti poboljšana funkcionalnost, atraktivnost i estetika tog dela urbanistički i kulturno zaštićenog starog gradskog jezgra.

Pozorišni trg, namenjen prvenstveno pešacima, biće popločan granitnim pločama u tri diskretno tonirane nijanse. Na tom prostoru biće znatno povećane zelene površine, a prema Uspenskoj ulici planirana je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem. U toj ulici nalaziće se autobuske niše.

Kao uspomena na nekadašnju Malu jevrejsku ulicu, koja je postojala do sedamdesetih godina prošlog veka, u nivou partera na Pozorišnom trgu biće instalirana "memorijalna traka" dužine oko 160 metara. - Podaci na traci predstavljaju "protok vremena" grada Novog Sada, od prve naseobine do današnjih dana - navode u UGZI.

Potporni zidić oko zgrade pozorišta biće preoblikovan u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom. Biće takođe formiran novi drvored duž Uspenske ulice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;