INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Konceptualni park planiran na prostoru "Marine Dorćol"

16.03.2021. | Beoinfo

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov biće zadužen za uređenje konceptualnog parka na prostoru "Marine Dorćol" koji će se nalaziti u blizini nekadašnje termoelektrane u koju će biti preseljen Muzej Nikole Tesle. U parku će se nalaziti skulpture koje će Rukavišnjikov raditi zajedno sa mladim vajarima iz Srbije i drugih zemalja sveta, dogovoreno je danas (16.03.2021) u Moskvi na sastanku Rukavišnjikova i delegacije Beograda.

Linijski park planiran za Dorćol

Linijski park (Foto: Grad Beograd)

Delegaciju Beograda, koja boravi u dvodnevnoj poseti ruskoj prestonici, predvodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je podsetio da je Rukavišnjikov autor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

- Razgovarali smo o novom projektu koji će raditi u Beogradu, a to je uređenje konceptualnog parka po ugledu na park Guelj u Barseloni - preneo je Vesić novinarima nakon sastanka.

Dogovoreno je, kaže, da to bude prostor površine oko 6,6 hektara ispred stare termoelektrane "Snaga i svetlost" na Dorćolu.

- U narednih mesec-dva usvojićemo plan detaljne regulacije za taj deo grada. Počećemo da radimo Linijski park na mestu gde je nekada išla pruga, a kada je u pitanju termoelektrana "Snaga i svetlost", zajedno sa Vladom Srbije započećemo njenu rekonstrukciju kako bi tu bio premešten Muzej Nikole Tesle - rekao je Vesić.

Podsetio je da se sadašnji Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici nalazi na 300 kvadrata i da ima više od 120.000 posetilaca godišnje, a da će se, kada bude premešten u objekat stare termoelektrane, prostirati na skoro 10.000 kvadrata.

- Ispred muzeja, do reke, biće urađen park. Posebno sam srećan što je Rukavišnjikov predložio da taj park radi sa mladim srpskim, ruskim i vajarima iz drugih zemalja sveta tako da to neće biti samo njegovo već i delo tih mladih vajara koji će na taj način moći mnogo toga da nauče - rekao je Vesić. Pojasnio je da će u parku biti postavljene savremene skulpture.

Rukavišnjikov je izrazio zadovoljstvo što će zajedno sa mladim vajarima biti zadužen za uređenje parka i dodao da još uvek ne zna kako će skulpture izgledati i kojih će dimenzija biti, ali da mu je drago što će park biti blizu Dunava.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;