INFONET-468X60-BANNER

Na mestu parka i dečijeg igrališta u planu kompleks mešovite namene

16.03.2021. | B. Petrović | eKapija

Sekretarijat za urbanizam Grada Beograda oglasio je rani javni uvid u plan detaljne regulacije popularne Mitićeve rupe u Beogradu. Reč je o gradskom parku u opštini Vračar oivičenom ulicama Kralja Milana, Njegoševom, Kralja Milutina i Beogradskom.

Pobedničko rešenje iz 2005. arhitekata Tamare Petrović i Miloša Komlenića

Pobedničko rešenje iz 2005. arhitekata Tamare Petrović i Miloša Komlenića (Foto: Urbanistički zavod Beograda/PDR, screenshot)

Prema planu čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, umesto javne zelene površine i dva dečja parka koji sada zauzimaju najveći deo Mitićeve rupe, kao i nekoliko stambenih objekata, na toj lokaciji nići će mešoviti gradski centri – kombinacija komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, na površini od 6.964,7m². Postojeći objekti javnih službi biće zadržani.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji koju je izradio Urbanistički zavod Beograda, sadržaji, kapaciteti i spratnost definisani su prema prvonagrađenom konkursnom urbanističko-arhitektonskom rešenju iz 2005. godine, za područje Trga Slavija i okolnih blokova, arhitekata Tamare Petrović i Miloša Komlenića.

Prema tom rešenju u Mitićevoj rupi procentualni odnos stanovanje–poslovanje iznosi 40-60%. Predlogom planiranih sadržaja, osim objekata za stanovanje obuhvaćeni su objekti sa kulturnim sadržajima komercijalnog karaktera (medijateke, čitaonice, multifunkcionalne sale za odvijanje kulturno-obrazovnih programa, izložbene galerije, kreativne industrije, kulturno-umetnički centri i sl.), zatim, specijalizovane trgovine (prodajne galerije, knjižare, specijalizovane prodavnice, prodavnice muzičkih instrumenata i sl.) i prateći uslužni sadržaji (kafei, restorani...).

Maksimalna dozvoljena spratnost objekata biće do sedam spratova plus povučeni sprat. Broj stanova će se sa 247 popeti na 323, broj stanovnika sa 715 na 936, zaposlenih sa 550 na 766.

Takođe, dodaje se, imajući u vidu postojeće korišćenje predmetne lokacije, a u skladu sa prvonagrađenim rešenjem, u planu je gradnja pešačkih koridora kroz Mitićevu rupu, odnosno budući stambeno-komercijalni blok. Postojeća kvalitetna vegetacija uklopiće se u novoplanirano pejzažno-arhitektonsko rešenje.

Napominje se i da je obavezno raspisivanje javnog arhitektonskog konkursa za idejno rešenje novoplanirane izgradnje na lokaciji Mitićeve rupe.

Inače, novi plan ne obuhvata samo prostor Mitićeve rupe, već i blok između ulica Kralja Milutina, Kralja Milana, Svetozara Markovića i Njegoševe u kojem se nalaze hoteli "Park" i "Hilton", ali će, kako je navedeno, sadržaji u ovom bloku biti zadržani u postojećim kapacitetima jer tu više nema prostora da se bilo šta gradi.

Kada je reč o saobraćajnicama, neće biti većih promena. Planirano je zadržavanje regulacije svih pomenutih ulica kao u postojećem stanju, izuzev Beogradske ulice čija je regulacija proširena u delu ka Trgu Slavija u skladu sa implementacijom prvonagrađenog konkursnog rešenja.

Takođe, prema Planu generalne regulacije Beograda, planirana je i javna podzemna garaža Slavija na pet minuta od Mitićeve rupe, kapaciteta oko 450 mesta za parkiranje, sa pristupima iz Deligradske ulice i Ulice Prote Mateje.

Plan se na javnom uvidu nalazi do 29. marta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;