INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Objekte izgrađene na divlje legalizovati ili srušiti

15.03.2021. | Tanjug

Tek svako peto rešenje o rušenju nelegalno izgrađenih kuća, garaža i drugih objekata koje donesu lokalne samouprave u Srbiji se i sprovede u delo, pa gradovi i opštine u proseku godišnje sruše samo po tri objekta, pokazalo je istraživanje NALED-a objavljeno u njihovom najnovijem biltenu. Istraživanje je pokazalo i da više od 40% gradova i opština ima plan za rušenje nelegalno izgrađenih objekata i sredstva za tu namenu, ali većina ne ide dalje od toga.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Najčešća prepreka za izlazak mašina na teren jeste činjenica da nijedna firma nije zainteresovana da sprovede u delo ovu nepopularnu meru, piše u biltenu.

Navodi se takođe da iako do elektronske građevinske dozvole može da se dođe za nekoliko meseci, nelegalna gradnja i dalje cveta. Tako trećina ispitanih gradova i opština procenjuje da svaki peti novoizgrađeni objekat na njihovoj teritoriji nema odgovarajuću dozvolu.

Prema analizi NALED-a 88% anketiranih lokalnih samouprava ima problem s divljom gradnjom od ranije, a polovina zna i za nove slučajeve.

- Ubrzavanje postupaka legalizacije koje NALED zagovara kroz digitalizaciju, pojednostavljivanje procedura, smanjenje rokova za postupanje službi, ubrzalo bi i postupke ozakonjenja, a rušenje bi se sprovodilo tamo gde je neophodno - kaže Dejan Vuković, potpredsednik Saveza za imovinu i investicije NALED-a.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji ima više od dva miliona nelegalnih objekata. Za veći deo njih, rešenje je legalizacija, ali za objekte koji su bespravno nikli u parku, zaštićenoj zoni, na klizištu ili drugoj lokaciji gde nije dozvoljena gradnja, rušenje je jedina opcija, navode iz NALED-a.

 

Komentari: 1

DARKO 22.03.2021 09.55.02

Opet se ne poštuje privatno vlasništvo u Srbiji. I to od strane NALED-a. Kada neko sagradi kuću na tuđem zemljištu ili zauzme zajedničke prostorije, ne postoji mehanizam da se sprovede pravo. Zato je važna trijaža objekata gde se neko protivi ozakonjenju - da ti objekti budu odmah srušeni. Zakon kaže da se rušenje vrši o trošku bespravnog graditelja. Nije samo državna imovina uzurpirana nelegalnom gradnjom.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;