INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šta se sve planira između privredne zone "Autoput" i aerodroma "Nikola Tesla"

01.02.2021. | B. P. | eKapija

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije područja između privredne zone Autoput i aerodroma Nikola Tesla.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Plan obuhvata delove teritorija gradskih opština Surčin i Novi Beograd, južno od Surčinskog puta i severno od aerodroma Nikola Tesla, na površini od 255,83 hektara. Na planiranom području omogućena je gradnja nove mreže saobraćajnica, infrastrukturnih objekata, objekata javnih službi, sportskih kompleksa i površina za stanovanje i poslovanje.

U planu je regulacija saobraćajnica Surčinska, Nova 3 i 2a-2a, sa obostranim zelenilom i biciklističkim stazama, kao i novi ritam raskrsnica sa punim programom veza u odnosu na Surčinsku ulicu, dok su ostale planirane saobraćajnice unutar predmetnog područja deo sekundarne ulične mreže. Biciklističke staze planirane su i u ulicama Nova 1, 2 i 9. Takođe, predviđaju se i nova 164 parking mesta u ulicama Nova 5, 7 i 9.

Nova insfrastrukturna mreža podrazumeva rekonstrukciju postojećih cevovoda i gradnju novih u granicama planskog područja, zatim, izgradnju septičkih jama do izgradnje javne kanalizacije, trafostanica, pristupne telekomunikacione mreže, kao i toplovodne i gasovodne mreže. Planirano je očuvanje postojeće šume i šumskog zemljišta na površini oko 6ha (šuma Makiš, šuma Ada Ciganlije, šuma uz auto-put Beograd-Zagreb).

U planu je i gradnja tri objekta predškolskih ustanova, dva objekta osnovnih škola, jednog objekta za ustanovu primarne zdravstvene zaštite, kao i izgradnja objekta za smeštaj starih osoba i radne jedinice centra za socijalni rad.

Na novobeogradskom delu predviđena je gradnja takmičarsko-sportskih kompleksa u tri bloka, namenjenih za treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i jedan sportsko-rekreativni kompleks namenjen za rekreativne sadržaje. Ukupna površina predviđena za gradnju sportskih kompleksa iznosi oko 273.000m².

Planom je predviđena i gradnja novih stambenih blokova za porodično stanovanje, sanacija neplanski formiranih stambenih blokova, kao i gradnja mešovitih gradskih centara i komercijalnih sadržaja kao što su trgovinski lanci, hoteli, sajamske hale i slično. Prema bilansima urbanističkih parametara, broj stanova se sa 280 može povećati na 4.261.

Nacrt plana koji je izradio Urbanistički zavod Beograda na javnom uvidu je do 5. marta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;