INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Divlja gradnja uspela se i do Avalskog tornja

29.01.2021. | M. Stanojković | Novosti

Divlja gradnja u prokrčenoj šumi na proplancima Avale u nesposrednoj blizini Čarapićevog bresta napredovala je otkad je gradska inspekcija prvi put pokušala da je zaustavi prošle godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Uprkos tvrdnjama nadležnih gradskih službi da zaposednuta parcela nije zaštićeno dobro, pet građevina ipak je niklo u predelu izuzetnih odlika. Slučaj je trenutno na stolu u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu, gde je zbog nepotpune dokumentacije nedavno dopunjena krivična prijava, a čeka se ispitivanje investitora i drugih strana u ovom prestupu. Iako su se neimari trenutno pritajili, od posla ne odustaju, jer su građevinske mašine i dalje na gradilištu.

Kako su za Novosti potvrdili u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, parcela 2265/2 KO Beli Potok, na kojoj se gradi, nalazi se pod zaštitom, iako su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove uveravali da Rešenje o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Avala ne obuhvata parcelu na kojoj se izvode radovi.

- Parcela ulazi u granice PIO "Avala" i nalazi se u režimu zaštite trećeg stepena, kao granična parcela - tvrde u Zavodu za zaštitu prirode.

Uvidom u katastar jasno je da granična parcela pripada višem, odnosno drugom stepenu zaštite.

Čak i da je investitor išao legalnim tokom i zatražio građevinsku dozvolu, kao što nije, "zeleno svetlo" za gradnju morao bi da dodeli Zavod. Tek kada nadležne službe njima dostave zahtev za pribavljanje saglasnosti, oni bi mogli da utvrde da li bi na toj parceli ova vrsta radova smela da se izvodi.

Kako su za Novosti rekli u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu, od Grada su zahtevali dopunu dokumentacije, a trenutno je podnet zahteva za prikupljanje obaveštenja kako bi se dalje nastavio ovaj slučaj:

- S obzirom na to da je bila podneta nepotpuna krivična prijava, tražili smo dopunu. Podneli smo zahtev za prikupljanje obaveštenja, odnosno u narednom periodu treba da se ispitaju investitor, vlasnici parcele i druge strane u slučaju.

Do sada je poznato da su nadležne inspekcije zatvorile gradilište i donele rešenje o uklanjanju još početkom septembra 2020. godine, a u međuvremenu, pet građevina dostiglo je visinu dvospratnice. Jedna je već dobila obrise fasade.

- Građevinska inspekcija nastavlja da nadzire navedeno područje i 25. januara konstatovano je da radovi nisu nastavljeni i nisu zatečeni radnici na gradilištu - navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

- Ranije je doneto Rešenje o obustavi radova i uklanjanju bespravnih objekata, a Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljena je prijava za pokretanje postupka za učinjen privredni prestup. Takođe, doneto je Rešenje o izvršenju.

Osim pomenute nelegalne gradnje, Avalu su "pikirali" i ostali investitori. Na društvenim mrežama mogu se videti idejna rešenja planiranih projekata, od kojih je jedno smešteno tik ispod Avalskog tornja. U ovom slučaju, sudeći po njihovoj zvaničnoj stranici, čekaju građevinsku dozvolu kako bi krenuli sa radovima i tvrde da će zidati u građevinskoj zoni.

Reporteri Novosti obišli su pre dva dana 27.01.2021. gradilište i utvrdili da je, uprkos trenutnom zatišju, jer radnika nije bilo, gradnja uznapredovala od poslednje posete. Na jednoj od pet dvospratnica postavljena je izolacija, a nekoliko građevinskih mašina nalazi se na parceli. Samo pedesetak metara niže od zidina, kojima je opasan kompleks budućeg stambenog bloka, puca pogled, a Avalski toranj izvija se iznad njega.

Tabla koja svedoči da se posetioci nalaze u predelu izuzetnih odlika nalazi se pedesetak metar niže, a putokaz sa strelicom "Čarapićev brest 53 metra", odmah ispod gradilišta. Izletište Čarapićev brest sa drvenim natkrivenim odmorištem, od gradilišta deli samo put.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;