INFONET-468X60-BANNER

Gradiće se Nacionalna akademija za obuku članova posade brodova

16.12.2020. | eKapija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti i projektom za građevinsku dozvolu za izgradnju Nacionalne akademije za obuku članova posade brodova. Procenjena vrednost nabavke je 40 miliona dinara bez PDV-a.

Beograd-ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Nova nacionalna akademija planirana je na Novom Beogradu, na lokaciji između privredne zone Auto-put i aerodoroma Nikola Tesla, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je predvidelo realizaciju ovog projekta po modelu javno-privatnog partnerstva. Kako se navodi u dokumentaciji, procenjena vrednost radova na izgradnji Nacionalne akademije iznosi 7,5 mil EUR, a sa ulaganjima privatnog partnera ukupna vrednost projekta je oko 11 mil EUR.

- Imajući u vidu visoke troškove ukupnog investicionog ulaganja koje je potrebno u cilju ispunjavanja predmetnih standarda, kao i da ispunjavanje zahteva koji se odnose na osoblje pre svega u pogledu licenciranih instruktora i procenjivača znanja prevazilazi trenutne kadrovske kapacitete Republike Srbije, pri čemu je tržište Republike Srbije relativno malo zbog čega bi ovaj projekat trebalo realizovati u regionalnom kontekstu - navodi se u dokumetaciji.

U okviru Projekta, Republika Srbija investiraće u izgradnju infrastrukture Nacionalne akademije, dok će privatni pratner obezbediti tehničko-tehnološki know-how, licencirane instruktire i procenjivače, te uspostaviti sertifikovani proces obuke i ukupnog upravljanja Nacionalnom akademijom u skladu sa međunarodnim standardima.

U okviru Nacionalne akademije planira se izgradnja glavne zgrade ukupne površine 2.500m² u okviru koje će se sprovoditi proces teorijske nastave, a koje obuhvata nekoliko specijalizovanih prostorija/učionica za sprovođenje nastave iz oblasti: navigacije (posebne prostorije za simulatore glavnog i pomoćnog mosta, dve učionice koje će sadržati prostor za instalaciju PC 6 coning stations w/ARPA i ECDIS simulatora i dve obične učionice), brodomašinstva (posebnih prostorija za ERM/ETM/ECS i odvojeno za ERS i GRS, dve obične učionice i dve učionice koje će sadržati prostor za instalaciju PC 6 ERS w/EGS), elektrike i elektrotehnike (učionica sa FESTO simulatorom, A/C simulatorom, simulatorom hlađenja, simulatorom kontrole motora, kao i dve obične učionice), specijalizovane prostorije za sprovođenje nastave koja se odnosi na gasne i hemijske tankere, manipulaciju opasnim teretom (obavezno da sadrži hemijsku i dve dodatne laboratorije, te običnu učionicu) i sticanje znanja u odnosu na bezbednost i sugurnost na brodu (dve obične učionice, prostorije za obuku iz prve pomoći, radionicu za zaštitu od požara i radionicu za LSA), kao i zasebne prostorije za sticanje znanja u oblasti pretovarnih operacija brodova u lukama.

U okviru glavne zgrade treba predvideti dva amfiteatra za zajedničku nastavu, kao i prostorije za dve tematski odvojene biblioteke, zatim zasebne kancelarijske prostorije za obavljanje administrativnih poslova, direktora, instruktore i procenjivače, konferencijsku salu i dve sale za sastanke, kantinu, kao i tri prostorije za presvlačenje radnih odela i posebne prostorije za pušače, odnosno toalete, ukupne površine 1.400m².

Osim glavne zgrade Nacionalna akademija sadržaće i zasebnu zgradu za prijem i smeštaj polaznika (dormitory) koja obavezno uključuje recepciju, restoran i kantinu, kuhinju, četiri zajedničke prostorije, dva amfiteatra i toalete, sobe za polaznike i prostorije za socijalizaciju (teretana, mali fudbal i košarku) – ukupne površine oko 3.000m².

Za potrebe sprovođenja praktične nastave predviđena je i gradnja bazena veličine 1.500m², zatvoreni i otvoreni protivpožarni poligon (ukupno 750m²), kao i posebne radionice za bezbednost na radu, brodomašinstvo, zavarivanje, elektriku i refrigeration – ukupna površina oko 2.700m².

Pored navedenih kapaciteta, odnosno objekata Nacionalne akademije, planira se izgradnja pristupnih i internih saobraćajnica, kao i parkinga odgovarajućeg kapaciteta.

Rok za podnošenje ponuda je 13. januar 2021. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;