INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završena rekonstrukcija magistralnog puta koji vodi do Crne Gore

02.12.2020. | B92

Magistralni put od Čačka do Zlatibora predstavlja žilu kucavicu zapadne Srbije i decenijama je bio zapostavljen i skoro potpuno devastiran. Ove godine sanacija magistralnog puta od Pakovraća kod Čačka do Bele zemlje na Zlatiboru u potpunosti je završena, a radovi koji su se odvijali bez prekida saobraćaja zahtevali su od putara, ali i vozača veliko strpljenje.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Put od Pakovraća do Užica prolazi kroz Ovčarko kablarsku klisuru i požešku kotlinu gde i u letnjim mesecima dolazi do pojave magle, pa je ova deonica veliki izazov i za iskusne vozače. Ovde su takođe bila i česta krpljenja i parcijalne sanacije koje su dodatno otežavale saobraćaj.

- Od Užica ka Zlatiboru nije bila ništa bolja slika, pa je pred putare stavljen ozbiljan zadatak, petnaest i po kilometara najfrekventnijeg puta u zapadnoj Srbiji. Sanacija tunela, izgradnja potpornih zidova, sve je rešeno bez prekida saobraćaja. Mi smo uradili 54 hiljade kvadrata sanacije tih kosina kao i žičane barijere koje sprečavaju eventualni odron čime je bezbednost saobraćaja postavljena na visok nivo - rekao je za RINU Leko Korićanac, generalni direktor firme Putevi Užice.

Sanacija šest mostova bila je najveći izazov, od kojih su Krivaja i Sušica pravi građevinski poduhvati.

- U prvoj fazi je proširivan most, u drugoj urađeni ivičnjaci i pešačka staza kao i kišna kanalizacija. Koristili smo viseće skele i trudili smo se da sve uradimo brzo i efikasno, od jutra do mraka, 23 separatora za prečišćavanje otpadnih voda. Ovo je put za buduće generacije - rekao je Slobodan Božović, tehnički direktor.

Za rekonstrukciju ove deonice utrošeno je 45 hiljada tona asfalta, vrednost radova iznosila milijardu i 285 miliona.

Ova deonica saobraćajna je veza sa Bih i Crnom Gorom i povezuje devet opština Zlatiborskog okruga i grad Užice sa ostatkom Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;