INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Knić postaje novi turistički centar Šumadije

13.11.2020. | Branislava Petrović | eKapija

Opština Knić rešila je da ozbiljno poradi na razvoju turističkih potencijala. Na javnom uvidu trenutno se nalazi Nacrt plana detaljne regulacije za jedinstveni kompleks Sunčev breg, koji omogućava gradnju raznovrsnih i atraktivnih turističkih, ali i poslovnih i stambenih sadržaja.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema planskoj dokumentaciji, u katastarskoj opštini Vučkovica, na rubnom istočnom delu opštine Knić na površini od 30,73 hektara, u planu je gradnja etno muzeja i amfiteatra za kulturne manifestacije, bazena, akva parka i sportskih i dečjih igrališta, doma za stara lica i centra za rehabilitaciju, hotela, apartmana, pansiona, restorana, kafea, kao i objekata za stanovanje, park-šume, skvera, crkve i objekata saobraćajne i komunalne infrastrukture - internih saobraćajnica, šetališta, parkinga, pa čak i helidroma.

Po rečima Nataše Pantović iz Odeljenja za urbanizam Opštine Knić, Plan detaljne regulacije kompleksa nalazi se na skraćenom javnom uvidu, od 11. do 26. novembra, s obzirom da opština, koja je naručilac plana, želi da požuri sa usvajanjem jer ima dosta zainteresovanih investitora.

- Zbog velikog interesovanja zakazana je sednica Komisije za planove za 1. decembar i ako ne bude nikakvih primedbi plan bi mogao da bude usvojen do kraja godine, a sa gradnjom bi se u tom slučaju krenulo odmah početkom sledeće – kaže Pantović za eKapiju.

Projekat Sunčev breg je, kako je navedeno u dokumentaciji, deo nove koncepcije razvoja Knića kao opštine sa prirodnim i pejzažnim bogatstvima, očuvanom životnom sredinom, bogatim kulturnim nasleđem i tradicijom seoskog i lovnog turizma, ali i dobrim saobraćajnim vezama. Naime, do lokacije budućeg kompleksa okružene poljoprivrednim i šumskim zemljištem vodi nekategorisani put povezan sa državnim putem Batočina – Kragujevac – Kraljevo, a tu su i manji aerodromi u neposrednom okruženju opštine (Kragujevac, Lađevci, Preljina).

Komples Sunčev breg će prema planu biti podeljen u dve celine. Prva će na površini od 22,10 hektara obuhvatati turistički kompleks sa obodnim saobraćajnicama i svim pomenutim sadržajima za smeštaj, rekreaciju, razonodu, lečenje i drugo.

Druga celina podrazumeva stambeni kompleks namenjen seoskom etno, eko i vikend stanovanju, kao i park-šumu i skver. Zona etno stanovanja obuhvatiće postojeća i nova seoska domaćinstva i vikend kuće u kojima je moguće razvijati različite programe turističke ponude: smeštaj, domaća radinost, proizvodnja zdrave hrane na bazi lokalnih organskih sirovina, ugostiteljstvo, rekreacija (plivanje, jahanje, šetnja)...

Kada je reč o komunalnoj infrastrukturi i pravilima gradnje, u planu su objekti koji će biti građeni uz poštovanje mera energetske efikasnosti (solarni kolektori, energetski pasoši...), a gradiće se i distributivni gasovod i stubne trafostanice.

Plan detaljne regulacije za kompleks Sunčev breg izradilo je kragujevačko javno preduzeće Urbanizam.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;