INFONET-468X60-BANNER

Na proleće temelji za "Tiršovu dva"

09.11.2020. | B. Radivojević | Novosti

Nova dečja bolnica "Tiršova dva", koja je pune tri decenije bila samo ideja, napokon počinje da se gradi. U blizini Kliničkog centra Srbije već se nazire buduće najvažnije gradilište u Beogradu, gde će biti nova univerzitetska bolnica za najmlađe, na sedam spratova, ukupno 66.000 kvadrata.

"Tiršova dva" - budući izgled (Foto: BEXEL Consulting)

"Tiršova dva" imaće 300 kreveta u stacionaru, plus neophodne ležeće kapacitete u dnevnim bolnicama, ambulantni prostor na više od 5.000 kvadrata, najsavremenije operacione sale i intenzivne nege na 10.000 kvadrata, garaže sa 560 mesta za automobile i kola Hitne pomoći, ulaz sa auto-puta, devet liftova za brzo i lako kretanje kroz bolnicu.

- Kad smo počeli sa projektom jedan arhitekta mi je rekao da je ideja odlična i idemo u dobrom pravcu, ali da nema povratka, i da će Srbija dobiti novu dečju bolnicu, znaćeš onda kad ogradite gradilište i kad krenu bageri - priča, za Novosti, profesor dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, koji je u vreme kada se uobličavao projekat za novu zgradu bolnice bio direktor "Tiršove". - Veliko mi je zadovoljstvo da kažem da smo sada tu, početkom prošle nedelje dobili smo i poslednje dozvole, ogradili smo gradilište i počeli da pripremamo teren za gradnju.

Uz novu bolnicu radiće se i prilazne saobraćajnice koje su izuzetno važne jer će imati ulaz sa auto-puta, kod kružnog toka blizu Hitne pomoći. To će olakšati da hitni pacijenti brzo stignu, ali i rasteretiti saobraćaj u Kliničkom centru Srbije.

- Uradili smo urbanistički projekat, pripremili sve za lokacijsku dozvolu, raspisujemo tender za glavni projekat, tj. projekat za građevinsku dozvolu jer nam je cilj da temelj nove bolnice imamo na proleće 2021. godine - objašnjava prof. Radojičić. - Mnogo je posla bilo prethodnih meseci, korona nas je usporila. Zahvaljujući istinskoj podršci, od predsednika države i ministra zdravlja, do lokalnih institucija, svuda smo kucali na otvorena vrata i svi smo saglasni da je ovo jedan od najvažnijih projekata za našu zemlju, jer to jeste projekat za našu decu. Niko od nas nema ništa važnije od toga.

Na putu ka novoj dečjoj bolnici, jer je "Tiršova" odavno prevazišla kapacitete za koje je izgrađena pre više od 80 godina, do sada je izrađeno više od 20 strateških dokumenata, planova i dozvola. Obezbeđen je novac, izabran plac, rešeni imovinski odnosi, napravljene neophodne procene potreba za dečju medicinu.

U prizemlju nove dečje bolnice biće ambulante i dnevne bolnice. Ovaj prostor je osmišljen tako da deca iz stacionara koja su teže bolesna budu odvojena i imaju svoju zelenu terasu na kojoj će moći da se odmore. Dnevne bolnice će biti opremljene tako da dete ima prostor za igru i da terapiju prima u uslovima koji nisu bolnički sterilni nego su kao dečje igraonice.

Na dva nivoa u suterenu, na površini koju sada zauzima cela stara "Tiršova", biće hirurgija sa intenzivnim negama, u prizemlju dnevne bolnice i ambulante, na prvom spratu je prostor za edukaciju budućih hirurga i pedijatara i naučni rad. Nova bolnica imaće poseban prostor za transplantacije na drugom spratu zgrade, dok će na trećem i četvrtom biti stacionar i sobe za decu.

 

Komentari: 1

Smederevac 05.04.2021 17.21.40

A mi u Smederevu nek crknemo... Bolnica samo što se ne uruši.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;