INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Reciklažno postrojenje za građevinski otpad u Vinči biće kapaciteta minimum 100.000 tona godišnje

17.07.2020. | J. Dinčić | Novosti

Uprkos epidemiološkoj situaciji radnici u Vinči rade na izgradnji nove sanitarne deponije i reciklažnih postrojenja, a radovi bi trebalo da budu gotovi do oktobra. U toku su iskopi za izgradnju postrojenja za građevinski otpad i prečišćavanje procednih voda. Ipak, virus je uspeo da uspori radove na izgradnji kombinovanog postrojenja za proizvodnju energije iz otpada koji su trebalo da budu gotovi do jula 2022, pa su za sada pomereni za kraj te godine.

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

Vrednost investicije koju finansira privatni partner na osnovu zaključenog ugovora o privatno-javnom partnerstvu sa konzorcijumom SUEZ u fazi izgradnje je oko 330 miliona evra. Trenutno su završeni iskopi za tri postrojenja, kao i pristupne saobraćajnice za vozila koja će istovarati otpad. Reciklažno postrojenje za građevinski otpad biće kapaciteta minimum 100.000 tona godišnje. Planirano je da se ovde dovozi građevinski otpad sa teritorije Beograda, koji u ovom momentu nema odgovorajući tretman.

- U cilju uspostavljanja efikasnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji grada razvijamo sveobuhvatan moderan kompleks za tretman komunalnog otpada u saglasnosti sa standardima EU - objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. - U okviru deponije Vinča, planirano je i da se uradi sanacija i rekultivacija postojeće deponije, kako bi se poboljšali uslovi za skladištenje otpada.

Izgradnjom nove sanitarne deponije svaka deponijska ćelija sadržaće odgovarajuće nepropusne slojeve. Oni će se zatvarati po ispunjenju kapaciteta i prekrivati zasadima i zelenilom. Tokom radova biće postavljene i odgovarajuće cevi za sakupljanje gasa iz tela deponije, kako bi se sprečila mogućnost zapaljenja.

Kapacitet kombinovanog postrojenja za prozvodnju električene energije biće 340.000 tona otpada godišnje, što se uklapa u sistem reciklaže otpada, čije unapređenje je u toku. Takođe, povodom izgradnje ovog postrojenja, nadležni iz JKP Beogradske elektrane počeli su sa pripremnim radovima za izgradnju prvog kraka toplovoda do toplane "Konjarnik". Prema ranije napravljenom planu, cevi će se postavljati od sanitarne deponije duž Smederevskog puta, do naselja Mali Mokri Lug na Konjarniku. Drugi će se kretati od deponije kroz zelene površine do toplane u Mirijevu. Dok će krajnja mreža vezivati naselja Mali Mokri Lug i Mirijevo.

Nadležni iz JKP Gradska čistoća ističu da je od 2014. godine, kada se počelo sa recikliranjem otpada u prestonici, on uvećan za 120 odsto. Širom grada postavljene su i kante za recikliranje, u kojima građani selektuju otpad. On se zatim sakuplja u jedan kamion i odvozi u reciklažni pogon u Višnjici gde se prerađuje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;