INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradi se "kralj" među tunelima

22.06.2020. | B92

U drugoj polovini naredne godine trebala bi da počne izgranja tunela "Prenj" u BiH. Ovaj tunel je najveći i najzahtevniji na auto-putu na koridoru 5c, a biće ledan od tri najduža u Evropi, rekao je izvršni direktor Autocesta FBiH Adem Zolj, prenosi HMS.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kreditna sredstva u iznosu od 600 miliona evra za izgradnju tunela "Prenj" već su osigurale Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investicijska banka.

- Ovo je generacijski poduhvat, vrlo izazovan, zahtevan, ne znamo šta će nas sve dočekati u utrobi Prenja, možda će tamo biti jezera, pa ćemo možda morati da gradimo i neki most, ali sadašnja je procena da će izgradnja kralja, kako smo prozvali tunel "Prenj", trajati šest do sedam godina - kazao je Zolj za HMS.

U tom razdoblju, dakle do 2027. odnosno 2028. godine trebala bi, prema rečima Zolja, da bude završena izgradnja kompletnog auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu dug 335 kilometara od Bijače na jugu do Svilaja na severu, na panevropskom koridoru 5C.

Na jugu, u Hercegovini trenutno se izvode radovi na dve dionice; Zvirovići ( kod Međugorja) – Počitelj dugoj 10,5 kilometara, te mostu Počitelj preko reke Neretve dugom blizu 1.000 metara i visokom 100 metara, koji bi trebalo da budu završeni do kraja 2022., te dionici Počitelj-Buna, dugoj 7,2 kilometra, koja će biti gotova za tri do četiri meseca.

U naredna dva meseca trebalo bi da počnu radovi na deonici Buna-tunel Kvanj, koja bi trebala biti završena 2022. godine, a godinu kasnije auto-put bi s juga došao do petlje Mostar jug, koja će se nalaziti u blizini Zračne luke.

Na severu Hercegovine, odnosno na granici Hercegovine i Bosne, već dva meseca probija se tunel "Ivan", a za dva meseca bit će izabran izvođač za sedam kilometara dugu deonicu Tarčin-Tunel Ivan.

U proleće 2022 planiran je završetak izgradnje te deonice i tunela Ivan čime će auto-put stići do Bradine. Za deonicu Bradina-Ovčari kod Konjica dugu 11km, prema rečima izvršnog direktora Autocesta FBiH radiće se novi projekat budući da je došlo do promene trase.

U središnjem delu privode se kraju radovi na veoma zahtevnoj deonici auto-puta Zenica jug-Zenica sever, do Vranduka duge 11 kilometara, koja bi trebalo da bude otvorena krajem novembra ove godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;