INFONET-468X60-BANNER

Država da izmiri obaveze, produži važenje dozvola i odloži plaćanje materijala

27.04.2020. | eKapija

Savez za imovinu i urbanizam Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj (NALED) osmislio je i resornom ministarstvu uputio 20 preporuka za pomoć građevinskom sektoru u prevazilaženju negativnih efekata pandemije koronavirusa.

Kako se navodi, sa udelom od blizu 6% u BDP-u i rastom u prošloj godini od 35%, sektor građevinarstva jedan je od glavnih pokretača privrednog rasta, zbog čega je potrebno da bude podržan posebnim merama, a u predloženom paketu našle su se i mere za sektor saobraćaja, koji je značajno pogođen krizom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Među ključnim predlozima za građevinarstvo ističe se zahtev da država i javna preduzeća hitno izmire obaveze prema građevinskim kompanijama za infrastrukturne projekte. Takođe, neophodno je produžiti rokove važenja građevinskih dozvola jer zbog vanrednog stanja građevinci ne mogu da uplate doprinos za uređenje zemljišta ili prijave radove niti da pribave upotrebnu dozvolu.

- Od 2016. i uspostavljanja sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, u kojem je učestvovao NALED, broj izdatih dozvola skočio je sa 9.500 na gotovo 22.000 godišnje koliko smo imali u 2019. I ova godina započela je odlično. U prva dva meseca 2020. imamo već 2.700 izdatih dozvola, 29,1% više nego u istom periodu prošle. Prethodnu godinu obeležio je najveći rast građevinarstva, to je bio sektor sa najviše privučenih direktnih stranih investicija posle prerađivačke industrije i važno je da taj rast sada ne prekinemo. Nakon što smo dostavili predloge, započeli smo rad sa resornim ministarstvom na analizi predloženih mera i primeni najboljih rešenja - kaže Gojko Vrcelj, predsednik Saveza za imovinu i urbanizam NALED-a i direktor direkcije za restrukturiranje i naplatu u Erste banci.

Zbog značaja koji za rast građevinarstva imaju javna ulaganja u infrastrukturu, Savez predlaže da se kroz beskamatne kredite podrže gradovi i opštine da nastave infrastrukturne projekte.

Korisna podrška kompanijama bila bi nabavka građevinskog materijala uz odloženo plaćanje državi, kao i odloženo plaćanje energenata. Kada je reč o administrativnom rasterećenju, potrebno je poštovati rokove za dobijanje priključka na energetsku mrežu, produžiti rokove za plaćanje doprinosa za uređenje zemljišta, bolje organizovati rad službi koje upravljaju elektronskim sistemom za izdavanje dozvola, kao i rad i zaštitu radnika na gradilištima.

Za oba sektora važna je finansijska relaksacija, što bi podrazumevalo ne samo odlaganje već i oslobađanje od poreza i doprinosa na zarade, kao i taksa i naknada u periodu vanrednog stanja i obezbeđivanje posebne vrste kredita za obrtna sredstva koje bi dobili po skraćenoj proceduri. Predloženo je i da se pomere rokovi za podnošenje poreskih prijava, posebno za imovinu, zamrzne dug za PDV i omogući prijava i plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;