INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grad započinje rekonstrukciju fasada u istorijskom jezgru prestonice

07.02.2020. | Š. Marović | Novosti

Fasade u istorijskom jezgru prestonice i u 2020. godini pretrpeće velike promene, pošto će prema najavama gradskih čelnika biti rekonstruisano čak njih 150. Novo ruho dobiće 80 objekata na opštini Stari grad, dok će i na Vračaru u novim bojama osvanuti 70 objekata. Takođe, rekonstrukciju koja će biti završena do 2021. godine konačno će dočekati i jedan od simbola Beograda Palata "Albanija".

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, u toku je pribavljanje dokumentacije za pripremu realizacije četvrte faze Programa restauracije objekata u istorijskom jezgru Beograda, koje obuhvata više od 70 zgrada.

- JP Gradsko stambeno izvodi radove na obnovi fasada u centru prestonice i one će biti urađene po najvećim standardima. U prethodnih pet godina uredili smo više od 200 objekata u istorijskom jezgru Beograda, a sa realizacijom ćemo nastaviti i u narednom periodu - ističu u Sekretarijatu.

Prema najavama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, u planu je sređivanje gotovo svih zapuštenin i dotrajalih fasada u pešačkoj zoni, za koje je prošle godine Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda počeo da radi projekat.

- Kada sam pre neki grad obišao javnu garažu na Obilićevom vencu i video fasadu zgrade u Spasićevom pasažu, bilo me sramota u kakvom je trenutno stanju. Mogu sa ponosom da kažem da će ovog proleća taj objekat biti uređen, a s obzirom na to da je kulturno dobro, finansiraće ga Grad - ističe Vesić. - Još prošle godine sam od Zavoda tražio da se uradi projekat rekonstrukcije svih fasada koje pripadaju pešačkoj zoni. Pre nekoliko dana je završen plan objekata koje ćemo rekonstruisati 2020. godine.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavio je krajem prethodne godine i dugo očekivanu rekonstrukciju Palate "Albanija".

- Grad Beograd pokrenuo je izradu projekta za sređivanje fasade, koji će biti ubrzo završen. Pošto je zgrada spomenik kulture, dobili smo odobrenje da u saradnji sa Republikom krenemo u njenu rekonstrukciju, koja će biti završena tokom 2021. godine - istakao je Stojčić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;