INFONET-468X60-BANNER

Gradnja najmanje šest novih auto-puteva za najviše pet godina

03.02.2020. | Tanjug

U Srbiji će biti izgrađeno oko 400 kilometara novih auto-puteva za najviše pet godina najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Srbija će u tom periodu završiti gradnju bar šest auto-puteva, dodala je ona.

To su auto-putevi Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače, deonica Preljina - Požega na "Milošu Velikom" i njegovo spajanje sa Valjevom od Lajkovca do Iverka, kao i deonica Novi Beograd - Surčin. Zatim Moravski koridor od Preljine do Pojata, auto-put Niš - Merdare, auto-put i brza saobraćajnica Ruma - Šabac - Loznica i Fruškogorski koridor Ruma - Novi Sad, a gradiće se i auto-put "Vožd Karađorđe" od Mladenovca i Lazarevca do Aranđelovca ka Despotovcu i Boru.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Mihajlović ističe da je 2019. obeležio razvoj putne infrastrukture pošto je završena izgradnja putnog Koridora 10, na jugu i istoku zemlje, zatim gradnja auto-puta "Miloš Veliki" do Čačka, kao i da su započeti radovi na četiri nova auto-puta koji će se graditi u 2020, 2021. i 2022. godini.

- Na Milošu Velikom počeli smo deonicu auto-puta Preljina-Požega koja nije jednostavna za gradnju i treba da bude gotova do kraja 2021. godine.

Takođe, počeli su radovi na auto-putu ka BiH od Kuzmina do Sremske Rače, zatim na auto-putu i brzoj saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica, kao i na gradnji Moravskog koridora.

Početkom marta 2020. krenuće i radovi na spajanju Valjeva sa auto-putem "Miloš Veliki" na deonici Lajkovac-Iverak, a u prvoj polovini 2020. očekuje se i početak gradnje Fruškogorskog koridora zajedno sa tunelom kroz Frušku goru, rekla je Mihajlović.

- Cela 2020. će proći u izradi projektno-teničke dokumentacije za novi auto-put Vožd Karađorđe - dodaje Mihajlović.

U trećem kvartalu 2020. počeće radovi na auto-putu Niš - Pločnik ka Merdaru.

Moravski koridor od Pojata do Kruševca biće gotov za dve godine, do Kraljeva za tri godine, a do Preljine za najviše četiri godine, navela je ona.

Deonica Preljina - Požega na Koridoru 11 biće gotova za najviše tri godine, a krak auto-put ka BiH Kuzmin - Sremska Rača za dve i po godine.

Ministarka kaže da se trenutno radi dokumentacija za deonicu Koridoru 11 od Požege do Duge Poljane i da bi ugovor mogao da bude potpisan 2020, a ugovor o finansiranju 2021. godine.

Dodaje da je za nastavak Koridora 11 od Požege do Duge Poljane i Boljara na granici sa Crnom Gorom potrebno od 1,8 do 2,5 mlrd EUR.

Mihajlović napominje da je Beograd jedini glavni grad u Evropi koji još nema završenu obilaznicu. Navodi da se pregovara za nastavak obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva i da bi taj ugovor trebalo da bude spreman do posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini u aprilu. Takođe, očekuje da će kompletna obilaznica oko Beograda biti završena za tri do tri i po godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;