INFONET-468X60-BANNER

Hidropaneli koji transformišu vazduh u vodu

29.01.2020. | Jelena Kozbašić | Energetski portal

Američki startap Zero Mass Water je na Sajmu elektronike (CES), održanom u Las Vegasu tokom januara, predstavio inovativni uređaj pod nazivom REXI – osmišljen kako bi korisnicima obezbedio čistu pijaću vodu nastalu iz vazduha. Duplo je manji od standardnih hidropanela koji se montiraju direktno na tlo i prilagođen je za proizvodnju vode na krovovima, kako kuća, tako i škola i poslovnih predstavništava.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Jedinstveni hidropaneli se napajaju solarnom energijom kako bi iz zarobljene pare izdvojili vodu, te nema potrebe da se priključe na bilo kakvu energetsku infrastrukturu i u potpunosti su samodovoljni i održivi. U pronalazak je uključena i baterija kako se vodosnabdevanje ne bi zaustavilo ni za vreme oblačnih časova. Na taj način, ovo rešenje pružilo bi pomoć brojnim zajednicama širom sveta koje se suočavaju s nestašicom vode, ali i omogućilo svojevrsnu vodovodnu mrežu za objekte na udaljenim i nepristupačnim terenima.

Zero Mass Water paneli funkcionišu i u periodima kada je vlažnost vazduha niža od 10 odsto, obezbeđujući potrošačima vodu visokog kvaliteta čak i u trenucima kada drugi proizvodi slične namene ne bi bili u mogućnosti da to urade.

U zavisnosti od vlažnosti i osunčanosti tokom dana, standardni niz od dva hidropanela proizvodi između 4 i 10 litara vode dnevno. Procenjuje se da bi tako zadovoljio potrebe za vodom za između 4 i 6 osoba.

Svaki panel (1,2m*2,4m) poseduje rezervoar zapremine 30 litara, te ukupni kapacitet za skladištenje tečnosti u "krovnom bunaru" iznosi 60 litara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;