INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Borča, Ovča i Knjača postaju moderna gradska područja

27.11.2019. | B. P. | eKapija

Naselja Borča, Ovča i Krnjača uskoro bi mogla da postanu moderna gradska područja. Urbanističku podlogu za taj poduhvat koji čeka buduće investitore dala je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je naručila Plan detaljne regulacije za uređenje pomenutih naselja na levoj obali Dunava, u okviru Opštine Palilula.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Plan je izradio Urbanistički zavod Beograda i on se nalazi na ranom javnom uvidu koji će trajati do 24. decembra.

Kako je navedeno u dokumentaciji, glavni očekivani efekti plana su veća atraktivnost ovog područja stacioniranog uz Ovčanski put, kao i bolji standard stanovanja.

U obuhvatu Plana je površina od ukupno 369 hehtara, a buduće naselje, koje će po planu imati 17.600 stanovnika, podrazumeva mnoštvo novih sadržaja.

Planirana je izgradnja novih saobraćajnica, škola i zdravstvene ustanove, kao i sportskog kompleksa, verskih objekata, parkova, skverova i stambenih objekata uz sanaciju neplanski formiranih stambenih blokova, kao i mešovitih gradskih zona i komercijalnih sadržaja.

Plan detalje regulacije ovog područja obuhvata pet lokacija za objekte predškolskih ustanova, tri osnovne škole od kojih su dve planirane južno, a jedna severno u odnosu na Ovčanski put i jednu srednju školu. U planu je i gradnja jedne ustanove primarne zdravstvene zaštite na 7.050m².

Takođe, novo naselje imaće tri nova parka i tri skvera.

Mešoviti gradski centri uključeni u plan podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, tako što su u prizemlju stambenih objekata obavezni komercijalni sadržaji. Buduće naselje imaće i zonu čisto komercijalnih sadržaja, u okviru koje je planirana gradnja poslovnih kompleksa, trgovina na malo i veliko (robne kuće, tržni centri, distributivni centri), i turističkih objekata.

Planirani sportsko rekreativni kompleks namenjen je za treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na nacionalnom i međunarodnom nivou, a prostiraće se na 61,75ha.

Planom je predviđena i izgradnja ukupno 425 parking mesta.

Osim pomenutih objekata, u planu je, između ostalog, i gradnja trafostanica, pristupnih telekomuniakcionih mreža, toplovodne mreže, merno regulacionih stanica kao preduslov za gasifikaciju, kao i geotermalnih bunara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;