INFONET-468X60-BANNER

Pobednici konkursa za novu zgradu ansambla "Kolo"

07.11.2019. | Beobuild

Objavljivanjem rezulatata okončan je otvoreni javni arhitektonski konkurs za idejno rešenje nove zgrade ansabla “Kolo”, prvog specijalizovanog scenskog prostora za umetničke igre u zemlji. Konkurs koji je raspisan u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda obuhvata jednu od najistakuntijih lokacija u starom jezgru Beograda, u Karađorđevoj ulici 13, pa samim tim zaslužuje posebnu pažnju javnosti.

Na predmetnom prostoru u Karađorđevoj ulici nekada se nalazila “Đumrukana”, carinarnica koja je zbog svojih prostranih hala bila i prvi teatar u Beogradu. Izgrađena još 1835. godine, bila je jedan od prvih javnih objekata izgrađenih u Beogradu nakon Drugog srpskog ustanka. Zgrada je uništena tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine, ali zbog istorijskog značaja planovi za ovaj prostor dugo su razmatrali i mogućnost potpune rekonstrukcije objekta "Đumrukane". Prema uslovima ovog konkursa autorima je ostavljena sloboda da kreativno osmisle sećanje na srušeni objekat. Zbog toga je i najveći broj pristiglih radova išao ka rešenjima savremenih karakteristika, a ostaje utisak da je ovaj aspekat konkursa gotovo zanemaren u pristiglim rešenjima.

Pored lokacije stare Đumrukane (Zona 1), obuhvat ovog konkursa uključuje i susednu parcelu u Karađorđevoj 15-15a (Zona 2), koja je u ovom slučaju predmet anketne provere kapaciteta lokacije za još jedan, kompatibilian objekat kulture. Treba napomenuti da se u okviru Zone 2 planira novo stepenište za vezu Karađorđeve ulice sa Kosančićevim vencem, a usvojenim PDR-om uz novo stepenište planiran je kosi lift – funikular.

Autori su imali različite pristupe oblikovanju objekta i svaki od prva tri nagrađena rešenja ima svoje prednosti i mane. Na konkurs je do predviđenog datuma pristiglo 17 radova. Žiri su činili prof. Mihailo Timotijević, dipl.inž.arh., predsednik žirija ispred Društva arhitekata Beograda, Vladimir Dekić, direktor ansambla “Kolo”, Marko Stojčić, glavni urbanista Beograda i arhitekte Anđela Karabašević i Zoran Radojčić, predstavnici Društva arhitekata Beograda.

Pobednici konkursa za novu zgradu ansambla

Prva nagrada (foto: arhitektonski studio Zabriskie d.o.o. iz Beograda)

Prva nagrada vredna 1.000.000 dinara dodeljena je arhitektonskom studiju Zabriskie d.o.o. iz Beograda, a tim ovog biroa činili su arhitekte Milka Gnjato, Ivan Zuliani, Ivica Marković, Fedor Jurić, Martina Milošević i Dušica Plazinčić, uz stručne saradnike dr Dragana Novkovića, dipl.inž.elekt., Ane Dajić, M.A. etnolog antropolog, dr Miodraga Grbića, mast.inž.arh., Vladimira Lalickog, dipl.inž.arh. i Maje Đorđević, dipl.inž.pejzaž.arh. Glavni adut prvonagrađenog rešenja predstavljen je kroz izuzetno fleksibilan scenski prostor, koji stvara mogućnost niza različitih formi prezentacije i organizacije nastupa.

Pobednici konkursa za novu zgradu ansambla

Druga nagrada (foto: ARCSV)

Druga nagrada dodeljena je arhitektonskom studiju ARCSV i autorima arh.Branislavu Redžiću, arh.Draganu Ivanoviću, arh.Zoranu Milovanoviću, arh.Suzani Tisovec, arh.Milici Tasić, arh.Dušanu Miloševu i arh.Nevenki Redžić. Konsultant za konstrukciju bio je inž.Sreto Kuzmanović, dok su stručni doprinos u akustici dali inž.Miomir Mijić i inž.Dragana Šumarac Pavlović. Rešenje se kontekstualno oslanja na planiranu galeriju na Kosančićevom vencu, pre svega u materijalizaciji enterijera i korišćenju opeke na fasadi objekta. Rad studija ARCVS karakterišu prostrane i ozelenjene krovne terase, koje predstvaljaju novi javni prostor kao produžetak Kosančićevog venca.

Pobednici konkursa za novu zgradu ansambla

Treća nagrada (foto: više autora)

Treća nagrada dodeljena je radu autorskog tima koji su činili Miloš Jokić, m.arh., Tijana Mačkić, m.arh., Dušan Nikolić, m.arh., Nikola Gjorgjievski, m.arh. i mast.pejzž.arh. i urbanizma, kao i saradnici Stefan Ilić, m.arh. i Milan Savović, b.arh. Ovaj tim je jedini od nagrađenih koji je zaista pokušao da ispuni zahtev konkursa da rešenje ima jasnu asocijativnu vezu sa starim objektom i funkcijom. Niz lučnih otvora na prednjoj i bočnoj fasadi zapravo su elementi koji treba da podsećaju na arkadu nekadašnje Đumrukane, čime je ovo rešenje vrlo elegantno ispunilo jedan od važnijih uslova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;