INFONET-468X60-BANNER

Gradi se pet vrtića na Novom Beogradu

13.05.2019. | B. Borisavljević | Novosti

Ponude za izgradnju novih vrtića u prestonici biće otvorene 14. maja u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište - najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. On je, za Novosti, istakao da će, u okviru ovog projekta, biti izgrađeno ukupno 17 obdaništa, od kojih 11 do kraja ove godine, a ostala tokom naredne.

Prema rečima Vesića, planom je predviđeno da bude srušeno obdanište u Novogradskoj ulici u Zemunu i izgrađeno novo. Svi objekti će biti montažni i izgrađeni po svim evropskim standardima.

- U većini evropskih zemalja vrtići su montažnog tipa, za njihovu izgradnju je potrebno i manje vremena, a praktično nema razlike između njih i zidane gradnje - rekao je Vesić. - Izgradnja montažnih vrtića je jedan od načina rešavanja nedostatka mesta u obdaništima.

Prilikom izbora lokacija vodilo se računa da zamljište ne bude opterećeno bilo kakvim sporovima. Odabrane parcele su sve imovinskopravno čiste i uglavnom su u svojini Grada.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Na osnovu plana izgradnje, najviše novih predškolskih ustanova trebalo bi da bude izgrađeno tamo gde je najpotrebnije a to je na Novom Beogradu. Kada ceo projekat bude završen, najmnogoljudnija opština, gde je i najveća gužva za upis, dobiće pet novih predškolskih ustanova, što bi trebalo da reši višegodišnje muke roditelja prilikom upisa dece u obdanište.

Izgradnjom montažnih vrtića u prvoj fazi, ali i preuređenjem prostora u školama i objektima lokalne samouprave, prema najavama nadležnih, nova školska godina počeće bez liste čekanja za prioritetne grupe mališana. Završetkom i druge faze, mesta bi se obezbedila i za ostale kategorije dece, kao i za mališane koji idu u privatne vrtiće, uz subvenciju Grada. U gradskoj kasi je opredeljen novac za ove namene, a procene su da će ceo projekat koštati nešto više od 1,8 milijardi dinara.

Prema planu, obdaništa će imati, u proseku, po 300 mesta za mališane. Osim Novog Beograda, po jedna predškolska ustanova biće izgrađena u Rakovici, Obrenovcu, na Zvezdari i Paliluli, dve će dobiti Čukarica, a Vožodvac i Zemun po tri.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;