INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Pazar u novogradnji - Niču višespratnice

08.04.2019. | S. Novosel | Danas

Ne postoji u Novom Pazaru, na užem gradskom području, naselje koje nije zahvatila izgradnja višespratnica. Stare kuće zamenjuju stambeno-poslovni objekti sa više spratova. Zbog toga je u ovom gradu najuposlenije građevinarstvo. Imalo „pristojnija“ lokacija pretvara se u stambeno gradilište.

Prvo je krenulo iz užeg centra grada, gde se u uskim ulicama novoizgrađene višespratnice „naslanjaju“ jedna na drugu uz obavezne temelje pribijene uz gradske trotoare. Od prvih investitora, nije se baš mnogo zahtevalo da oko svojih objekata izgrade parking prostore za buduće stanare i korisnike poslovnog prostora. To dodatno otežava saobraćaj, na ionako tesnim ulicama.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Zamena „starog za novo“ sve je interesantnija za ovdašnje vlasnike starih kuća i drugih objekata i placeva, sa jedne strane, i sa druge strane, investitora. Prema procenama, u poslednjih nekoliko godina izgrađeno je više od 2 hiljade stanova, a prošlu godinu završilo je dvadesetak započetih zgrada. Trend je nastavljen i u ovoj godini, jer je započeto ili čeka početak radova još desetak gradilišta.

Vlasnici, koji su ustupili svoje lokacije, od investitora dobijaju smeštaj dok zgrada ne bude završena, u kojoj, srazmerno datoj kvadraturi, dobijaju i po nekoliko stanova, ali i poslovni i garažni prostor.

Bez obzira na hiper ponudu novoizgrađenih stanova, njihova cena po kvadratnom metru ne beleži neki značajniji pad. Podaci pokazuju, da kada se uporede cene novoizgrađenih stanova i građevinskog zemljišta između Novog Pazara i susednog Tutina, gde je, takođe, izgradnja višespratnica u ekspanziji, u ovom gradu je duplo skuplje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;