INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Auto-put od Kuzmina do Sremske Rače dobija urbanističke konture

18.02.2019. | RTV

U očekivanju da tokom leta počnu radovi, ubrzano se radi na pripremi dokumentacije za izgradnju auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače.

Izrada plana detaljne regulacije za novi infrastrukturni koridor poverena je CIP iz Beograda a u projekat je uključen i sremskomitrovački Urbanizam. Direktorka ovog preduzeća Mirjana Vašut kaže da se prostor obuhvata plana detaljne regulacije budućeg auto puta u ovoj fazi izrade planova daje orijentaciono. Iako se još uvek ne zna tačna trasa, definisani su osnovni podaci o budućem auto-putu, a na poslednjoj sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica usvojena je neophodna odluka o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju ove saobraćajnice.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Osnovni pravac pružanja tog koridora je od severa ka jugu, odnosno od postojećeg Koridora 10, od auto-puta Beograd-Zagreb, gde će zapadno od postojeće petlje Kuzmin biti izgrađena nova petlja. Sa te petlje će krenuti koridor koji će delimično prolaziti kroz katastarske opštine Kuzmin i Kukujevci, a zatim dolazi u Bosut i Višnjićevo. Na ovom prostoru će se izgraditi petlja koja će obezbediti pristup na auto-put meštanima Višnjićeva i Bosuta. Zatim se koridor spušta dalje prema jugu, preko teritorije k.o. Sremska Rača, a na prostoru između Bosuta i Sremske Rače prelazi reku Bosut i tu će biti izgrađen jedan most. Zatim dolazi do obale reke Save, nešto pre postojećeg graničnog prelaza i na tom mestu se planira izgradnja kolskog mosta koji podržava ovaj koridor auto- puta - precizira Mirjana Vašut.

Ona naglašava da je ovo orijentaciona trasa i sasvim je izvesno da će širina buduće trase moderne saobraćajnice biti 300 metara, a tačna trasa znaće se u fazi izrade Nacrta plana.

- On će brzo biti završen jer je reč o državnom značaju i radi se svim snagama tako da nacrt očekujemo na javnom uvidu već idućeg meseca - kaže Mirjana Vašut.

Povezivanje Srbije i Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske auto-putem predviđeno je i prostornim planovima Vojvodine i Srbije u kojima je ova saobraćajnica definisana kao jedan od strateških pravaca razvoja.

Kako ističu urbanisti, zona oko budućeg auto-puta postaje veoma atraktivna za investicije, a nakon izgradnje novog auto-puta stanovnici Sremske Rače više neće morati preko graničnog prelaza da putuju do Mitrovice i drugih mesta u Srbiji.

Kako je najavljeno, radovi na izgradnji auto-puta koji će spajati Srbiju i Republiku Srpsku preko Kuzmina i Sremske Rače, počeće u junu ove godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;