INFONET-468X60-BANNER

Egipat gradi novu prestonicu

31.01.2019. | Dragana Matović | Novosti

Hiljade Egipćana grade novi svet. Naporno osvajaju pedalj po pedalj surove pustinje da ostvare svoje velike snove. Iz peska niče njihov novi glavni grad, od Kaira udaljen 35 kilometara. Alternativna prestonica zauzima oko 700 kvadratnih kilometara, a predviđena je za 6,5 miliona ljudi. Grupa novinara iz Srbije u Kairo je došla na poziv egipatske ambasade u Beogradu i među prvima obišla ogromno gradilište.

Kairo (www.pixabay.com)

- Izgradnja je počela 2016. godine - govori Haled el Huseini Soliman, zadužen za odnose sa javnošću i međunarodni koordinator tokom realizacije ovog projekta u kome učestvuje egipatska vlada i nekoliko korporacija. - Kairo je divan grad, jedan od najstarijih na svetu. Ali, ne možemo svi da živimo na tako malom prostoru. Usled nepodnošljive prenaseljenosti i preopterećenosti grada, zagađenosti i gužve, lepota Kaira iščezava. Egipatske vlasti su pronašle rešenje pre nego što Kairo nestane. Otišli smo dalje i pravimo grad na novoj zemlji. Imamo pravo da imamo svoj san. Imamo pravo i da ga ostvarimo. Ovo će biti prvi pametni grad u Egiptu.

- Novi grad će biti centar poslovnog sveta, ali i kulture - obećava Huseini, koji nadgleda partnerstvo između ministarstva za stambena pitanja i vojske. - Ovo će biti najnapredniji grad u zemlji, dom najviše afričke kule i najvećeg egipatskog minareta i najvišeg crkvenog tornja.

Za razliku od mnogih prestonica sveta čiji izgled je narušen raznim arhitektonskim zdanjima, grad nadomak Kaira će biti potpuno prilagođen savremenom načinu života sa rešenim saobraćajnicama i infrastrukturom. Oko sedamdeset odsto električne energije proizvodiće se solarno, jer je ovde sunčeva energija najjača. Na gradilištu je mnogo inženjerskih jedinica egipatske vojske. Prave puteve, mostove, tunele...

- Planirana je izgradnja visokih stambenih zgrada. Potpisan je ugovor za 20 nebodera, među kojima je i najveća kula u Africi - objašnjava Huseini. - Takozvana vladina četvrt smeštena je oko centralne „zelene reke”, koja predstavlja kombinaciju vode i zelenila, a veličine je dva Central parka.

Izgradnja rezidencijalnog centra i zgrada ministarstava se privodi kraju. U novom gradu je skoro gotovo i prvo naselje, sa oko 35.000 stanova. Tvorci projekta svoje buduće delo promovišu kao „novo svetsko sedište atrakcija”. Zamislili su nove galerije, pozorišta, muzeje, zoološki vrt, tematski park veći od „Diznilenda", tržne centre, poslovne centre... Kroz grad će prolaziti mreža saobraćajnica duga 650 kilometara. A, ako se sve bude odvijalo po planu, za 45 milijardi dolara biće izgrađeno čak 1.100.000 stambenih jedinica, 9.000 kilometara bulevara, 2.000 škola i još mnogo toga. Neverovatan plan privukao je investitore ne samo iz Egipta, već i iz Kuvajta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata...

Projekat se realizuje u više faza. Izradnjom vladine četvrti biće završen prvi deo prve faze. Potom će se graditi privredno i bankarsko središte, opera, bioskopi i pozorišta, restorani i prodavnice, ambasade, škole i univerzitet. Najavljeno je i skoro preseljenje državne administracije. Egipatska vlada je spremna da premesti 34 ministarstva, uključujući predsednički kompleks. Prodaja stanova će najverovatnije početi već sledeće godine.

Buduća egipatska prestonica još nije dobila ime. Zasada je zovu „metropola novi Kairo”.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;