Najveći infrastrukturni projekat u istoriji Norveške

30.01.2019. | M. B. | Blic

Spektakularni reljefi kojima Norveška može da se pohvali ujedno su i njena prednost i njena mana. Brojni fjordovi magnet su za ljubitelje prirode, ali istovremeno otežavaju saobraćaj samim Norvežanima. Na primer, put od Kristijansanda, grada na jugu zemlje do Trondhejma u središnjem delu Norveške traje punih 21 sat, iako je reč o 800 kilometara. Da bi se ta udaljenost prešla potrebno je i nekoliko puta koristiti trajekt. Norveška vlada planira da prepolovi to vreme, zbog čega uskoro počinje realizacija 40 milijardi dolara vrednog projekta.

Najveći infrastrukturni projekat u istoriji Norveške

Plutajući tuneli (screenshot YT The B1M)

Skupi infrastrukturni projekat podrazumeva izgradnju mostova, kao i najduži i najdublji tunel koji će biti izbušen ispod morskog dna. Tunel će se nalaziti na 392 metra dubine, a biće dugačak 27 kilometara.

Ipak, najizazovniji deo ovog arhitektonskog čuda biće „plutajući" tuneli koji će ići na 30 metara ispod površine vode. Ovi tuneli nisu zaista plutajući kako se najčešće zovu. Oni su fiksirani u mestu, a zovi ih još i „potpoljeni tuneli".

Najveći infrastrukturni projekat u istoriji Norveške

Potopljeni tuneli iz vazduha (screenshot YT The B1M)

Ovi tuneli će zapravo biti postavljeni u onim fjordovima gde nije moguće postaviti pontonske mostove, koji su takođe deo projekta E39, najvažnijeg magistralnog puta kroz Norevešku.

O ovom tipu tunela razmišljaju i Kina, Italija i Južna Koreja. Ako zaista uspe da se realizuje projekat, Norveška će biti prva zemlja na svetu koja će imati potopljene tunele.

 
Share |

Komentari: 1

veselnik 01.02.2019 14.57.03

Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...