INFONET-468X60-BANNER

Zavareno oko 1.300 metara koloseka

18.01.2019. | D. A. | Politika

Na budućoj tramvajskoj pruzi preko Mosta na Adi i severnih i južnih petlji, koja će biti ukupno duga 2.700 metara, do sada je zavareno oko 1.300 metara koloseka. Kako ukazuju u Direkciji za građevinsko zemljište, polaganje i zavarivanje šina, uz ispitivanje varova i postavljanje propratnih elemenata gornjeg stroja, počelo je posle izrade betonske podloge.

Ilustracija (www.pixabay.com)

– Stubovi kontaktne mreže i vod za kontaktno pojačanje postavljeni su na celoj trasi. Trenutno se postavljaju kontaktni provodnici i uređaji za automatsko zatezanje na stubovima kontaktne mreže. Veliki i zahtevni građevinski radovi, koji moraju da prethode polaganju šina, odvijaju se na mostu preko Topčiderske reke i nadvožnjaku iznad železničke pruge i Bulevara vojvode Mišića. Posle uklanjanja glavne konstrukcije mosta preko Topčiderske reke i uklanjanja delova obalnih stubova, krila i parapeta, započela je izrada nove mostovske konstrukcije. Montirani su i glavni čelični nosači – navode u Direkciji.

Izbetoniran je i nadvožnjak iznad Bulevara vojvode Mišića, kojim će se ostvariti veza prema Rakovici.

– Završena je i izgradnja dva ključna potporna zida kod Hipodroma. Na ispravljačkoj stanici na novobeogradskoj strani izvode se završni građevinski radovi, a na ispravljačkoj stanici na čukaričkoj strani uskoro počinje demontaža stare opreme i priprema za ugradnju nove – dodaju u Direkciji.

Polaganje tramvajske pruge preko Mosta na Adi za koje je zadužen konzorcijum predvođen Energoprojektom jeste posao vredan 1,98 milijardi dinara bruto i radovi treba da budu završeni u junu. Grad je obezbedio sredstva, a investiciju sprovodi Direkcija za građevinsko zemljište.

Otkako su radovi počeli pre nešto manje od godinu dana uklonjen je raniji zastor od tucanika koji je zamenjen novim.

Ugrađeni su i ankeri za armiranobetonske veze između betonskih i čeličnih delova konstrukcije na prilazima mostu. Radilo se na temeljima stubova kontaktne, ali i na potpornim zidovima na topčiderskoj strani. Paralelno su izvođeni, a i dalje se izvode, radovi na izgradnji nove ispravljačke stanice Novi Beograd 4.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;