INFONET-468X60-BANNER

Veliki broj firmi zainteresovan za izgradnju Intermodalnog terminala u Batajnici

17.01.2019. | Beoinfo

Predstavnici 12 kompanija iz zemlje i inostranstva, koje su pokazale zainteresovanost da učestvuju na tenderu za izgradnju Intermodalnog terminala u Batajnici, imali su juče (16.01.2019) priliku da obiđu lokaciju, nakon čega je održan sastanak potencijalnih ponuđača sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva finansija, Grada Beograda i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Tom prilikom, predstavnici zainteresovanih kompanija dobili su dodatne informacije o radovima i projektu.

Projekat se zajednički finansira iz pretpristupnog fonda Evropske unije i iz budžeta Republike Srbije, dok je Grad Beograd obezbedio zemljište, za koje je do sada Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda isplatila vlasnicima oko 450 miliona dinara. Inače, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa Gradom Beogradom, preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, već nekoliko godina uspešno radi na realizaciji ovog projekta, koji će biti deo budućeg logističkog centra u Beogradu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sadašnji tender sprovodi se po pravilima FIDIC ugovora i podrazumeva istovremeno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji Intermodalnog teminala u Batajnici, koji treba da integriše sve transportne sektore i da poveća atraktivnost i konkurentnost Srbije kao zemlje tranzita, sa smanjenjem troškova transporta i uticaja teških teretnih vozila na životnu sredinu. Intermodalni terminal će biti opremljen za pretovar i skladištenje i povezaće različite vidove transporta, prvenstveno putni i železnički.

U kompleksu od 10 hektara koji obuhvata sadašnji tender biće izgrađeno ukupno tri kilometra saobraćajnica i železničke infrastrukture. Na površini od blizu dva hektara izgradiće se poseban plato za skladištenje kontejnera, oko 5 hektara će biti ostavljeno za slobodne površine i za uređene zelene površine, a projektom je predviđena izgradnja oko 70 parking mesta.

U toku izgradnje intermodalnog terminala biće raspisan i tender za nabavku prateće opreme neophodne za funkcionisanje terminala. U toku su i pripreme za realizaciju logističkog centra neposredno uz terminal. Na njemu će se obavljati svi logistički poslovi u vezi sa drumskim i železničkim saobraćajem, kao što su špedicija, prevoz i carina, a biće zastupljene i prateće usluge skladištenja i održavanja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;