INFONET-468X60-BANNER

Otvoren auto-put sa zidom koji deli izraelski i palestinski saobraćaj

11.01.2019. | Beta

Izrael je juče (10.01.2019) otvorio auto-put na Zapadnoj obali sa zidom na sredini, prvi te vrste, kako bi se odvojio izraelski od palestinskog saobraćaja, što je naišlo na osude palestinskih zvaničnika.

Izraelsko Ministarstvo saobraćaja reklo je da put, uključujući bezbednosne mere, pruža „rešenje za celokupno stanovništvo, izraelsko i palestinsko".

Danas inaugurisana pet kilometara duga Ruta 4370 podeljena je betonskim zidom na kome je žičana ograda.

Dve trake puta povezuju jevrejsko naselje Geva Binjamin sa severnim delom Jeruslima, kvartom Francusko brdo, i namenjene su izraelskim vozilima i Palestincima koji imaju dozvole za ulazak u Jerusalim, navode izraelski mediji.

Otvoren auto-put sa zidom koji deli izraelski i palestinski saobraćaj (foto: AFP/Thomas Coex, preuzeto sa www.channelnewsasia.com)

Dve druge trake se odvajaju i vode istočno i južno od Jerusalima bez pristupa samom gradu i namenjene su vozilima Palestinaca koji nemaju dozvole za ulazak u Jerusalim.

Postoje i drugi podeljeni putevi na Zapadnoj obali ali nijedan nema ovakvu barijeru visoku osam metara.

Izraelski zvaničinci su rekli da je ruta namenjena olakšanju zastoja o saobraćaju na kontrolnom punktu na ulazu u severni Jerusalim i da jača vezu između područja jevrejskog naselja i tog grada.

Ministar javne bezbednosti Izraela Gilad Erdan izjavio je da je put „primer sposobnosti da se stvori podeljeni život između dva naroda", a da se vodi računa o bezbednosnim izazovima.

Zvaničnici Palestinske uprave i organizacije za ljudska prava su rekli da put ističe diskriminaciju protiv Palestinaca. Izgradnja puta je počela još 2005. godine, ali je godinama ostao nezavršen, navodi AP.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;