INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Komšija upravnik u dve trećine zgrada

18.12.2018. | M. Stanojković | Novosti

Nakon gotovo godinu dana otkako je bio zacrtan prvi rok za registraciju stambenih zajednica, Zakon o stanovanju konačno je dao rezultate, pa je oko 95 odsto zgrada evidentirano u registru. Iako su u početku stanari izbegavali da preuzmu dužnost upravnika, komšija-upravitelja je dve trećine, dok ostatak višespratnica drže profesionalci. Međutim, osim pomaka u vidu evidencije, još se radi na usklađivanju želja stanara i obaveza upravnika, kao i uvođenja reda u višespratnice.

Uprkos tome, što su svi zakonski rokovi probijeni, stanarima se donedavno gledalo kroz prste, pa im je ostavljeno dovoljno vremena da se sami organizuju i registruju. Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u Srbiji je registrovano 40.888 zajednica, dok je u Beogradu 19.845.

- Procenjuje se da oko pet odsto nije još upisano - objašnjavaju u ministarstvu. - Međutim, teško je precizno proceniti tačan broj, jer je moguće registrovati stambenu zajednicu u nekoj zgradi sa više ulaza. Potrebno je da se u saradnji sa Privrednom komorom sprovede anketa.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Zbog većeg obima posla predsednika skupštine stanara u odnosu na ranije, u prvi mah, građani se nisu olako odlučivali da preuzmu upravljanje zgradom. S obzirom na to da im se pokazalo kao isplativija varijanta, a upravnik-komšija je dostupniji jer ima samo jednu zgradu o kojoj brine, u 27.987 objekata ovaj posao radi neko iz redova stanara.

- U 13.152 stambene zajednice postavljeni su profesionalni upravnici - navode u ministarstvu. - Ukupno ima 834 upravnika sa licencom, što znači da bi u proseku jedan upravnik trebalo da upravlja u 16 stambenih zajednica. Međutim, u manjim gradovima, koji nemaju profesionalnog upravnika sa sedištem u svom mestu, moraju da traže profesionalce u drugim, većim.

Iako na papiru postoje, u mnogim zgradama upravnici ne obavljaju svoj posao kako treba, pa u tehničkom i bezbednosnom smislu nije bilo poboljšanja. Takođe, nesaradnja između stanara i upravnika zabeležena je u mnogim slučajeva.

- U manjim gradovima veliki je problem sa tekućim održavanjem, pa tu nije vidljivo mnogo pomaka - kažu u Udruženju profesionalnih upravnika Srbije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;