IZOLACIJA-468X60-BANNER

Beograd na proleće dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja

20.11.2018. | Beoinfo

Radovi na izgradnji pasarele koja će spojiti Kalemegdan i savsko priobalje u završnoj su fazi i očekuje se da će pasarela biti u funkciji u prvim prolećnim danima, najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić. Takođe je dodao i da je ostalo da se montiraju ograde, rasveta, lift, stepenište prema Kalemegdanu i postavi skulptura na vrhu, ali i da je planirano i uređenje zelene površine, koja će se širiti kako se bude uklanjala pruga.

Prema njegovim rečima, pasarela je važna zbog toga što Beograd konačno dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja, koja omogućava da sugrađani bezbedno i bez problema priđu Savi.

– Pasarela nije samo infrastrukturni objekat već i umetničko delo. Na projektu su radila dva svetski poznata umetnika – Mrđan Bajić i Britanac Ričard Dikon, u saradnji sa arhitektom i akademikom Branislavom Mitrovićem. Autorski tim čine tri izuzetno velika imena, pa nije ni čudo što ovaj objekat već sada kao magnet privlači pažnju građana – objašnjava Folić.

Glavni gradski urbanista je naglasio da će pasarela imati vezu sa parkingom na Beton hali, koji će posetioci Kalemegdana moći da koriste tokom dana.

– Time će biti rasterećeno centralno gradsko jezgro, gde su se građani najčešće parkirali – dodao je Folić i precizirao da će pasarela imati ugrađene grejače pa će moći da se koristi i zimi.

On je prošle nedelje zajedno sa autorskim timom obišao radove, a jedan od autora – Ričard Dikon pohvalio je kvalitet radova i predložio da se u tunelu kojim je nekada išla železnica napravi multimedijalna umetnička postavka koja će pratiti otvaranje pasarele.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;