INFONET-468X60-BANNER

Upravnici zgrada angažman naplaćuju iz fonda za popravke

21.06.2018. | Lj. Preradović | Novosti

Naknadu za rad pojedini profesionalni upravnici zgrada u Novom Sadu uzimaju iz kase stambenih zajednica, a taj novac je namenjen za investiciono održavanje i plaćanje hitnih popravki. Na tu pojavu upozorilo je Udruženje profesionalnih licenciranih upravnika Novog Sada, a na problem su ukazali i pojedini građani, koji su se obratili ovom udruženju.

Ističući da mnogi stanari i ne znaju da neki nesavesni profesionalni upravnici iz investicionog fonda, s posebnog računa zgrade na kome se prikuplja novac kako bi se platile hitne popravke ili nabavke, namiruju troškove svog angažovanja, mr Nebojša Berak, predsednik pomenutog udruženja, o tome je obavestio Privrednu komoru Srbije, koja je nadležna za rad profesionalnih upravnika, i Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu.

Fond za investiciono održavanje, prema Berakovim rečima, strogo je namenski, pa profesionalni upravnik nema pravo da iz njega naplati svoje usluge. On navodi slučaj u zgradi u Ulici Kornelija Stankovića. Pojedini stanari su im, kako kaže, ukazali da je profesionalni upravnik troškove za svoj angažman naplatio od novca koji su uplaćivali u fond za investiciono održavanje, namenjen za popravku krova.

- Za svoje usluge profesionalni upravnici naplaćuju celokupan iznos od svih stanara i ne žele da se bave time ko je platio a ko nije - ističe Berak. - Ukoliko određeni broj stanara ne plati račun objedinjene naplate, u stambenom fondu će biti manje novca, ali to neke profesionalne upravnike ne sprečava da naplate pun iznos za svoj rad i uzmu novac koji služi za hitne popravke.

Udruženje profesionalnih licenciranih upravnika zato traži da se uvede red i da se poštuje novac građana, kao i da se ubrza registrovanje stambenih zajednica.

- Vlasnici u zgradama sa više stanova, za angažman profesionalnog upravnika plaćaju mesečnu naknadu u iznosu od 250 do 300 dinara - kaže Berak. - Ukoliko u objektu ima manje od šest stanova, onda ih to košta 500 dinara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;