INFONET-468X60-BANNER

Dani arhitekture - Banja Luka 2018.

06.06.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Dani arhitekture Banja Luka 2018. svečano su otvoreni 04. juna 2018. u Kulturnom centru Banski dvor.

U težnji da se prostor u kojem živimo i delujemo unapredi, Dani kontinuirano razmatraju aktuelne teme definisane problemima lokalnog konteksta, angažujući najbolje protagoniste iz oblasti arhitekture danas. Pozivajući arhitekte koji deluju na svetskoj arhitektonskoj sceni, premda se fokusiraju na lokalne probleme, prevazilaze lokalni kontekst promišljanja i arhitektonske produkcije, obraćajući se široj arhitektonskoj javnosti.

Tema dana arhitekture - Banja Luka 2018. Herit.City  - tiče se grada i nasleđa.  

Nasleđe je postalo deo globalne realnosti, shvaćeno kao kolektivni prostor bez granica (fizičkih i imaginativnih), koji promoviše zajedničke identitete i gradi inkluzivnija društva.

Igor Marić održao je uvodno predavanje na temu Regionalizam u srpskoj modernoj arhitekturi, napravivši presek kroz srpsku arhitekturu druge polovine dvadesetog te prvih godina dvadeset i prvog veka. Kroz predavanje je podsetio publiku na veze moderne arhitekture s narodnom arhitekturom i specifične regionalne i nacionalne elemente prevedene na jezik moderne arhitekture.

Nakon predavanja Igora Marića u Velikom salonu Banskog dvora otvorene su 3 velike izložbe:

  • Arhitektonično - Ivan Antić, u produkciji Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, kuratora Dijane Milašinović Marić i dr Igora Marića;
  • Sunčana strana modernizma, kuratora Maroje Mrduljaša i Mire Stanić i
  • Europa nostra - sharing heritage, sharing values.

Prisutnima se obratila Doc. dr Malina Čvoro s Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.  Izrazila je radost što vidi mnoge okupljene kolege, sadašnje i bivše studente i zahvalila se Istraživačkom centru za prostor što četvrti put organizuje ove susrete.

Igor Kuvač je ispred organizatora (Istraživački centar za prostor) istakao kako se Dani arhitekture u Banja Luci organizuju isključivo na bazi volonterskog rada i entuzijazma svih članova tima, uključujući veliku pomoć grupe studenata. Iako podrške nikad nema dovoljno i uvek je potrebno više, Igor se zahvalio na podršci svim donatorima.

Slobodan Peulić je upoznao publiku s izložbom Sunčana strana modernizma, koja se bavi periodom 1960-tih, kada na vrhuncu modernizacije i urbanizacije Jugoslavije, jadranska obala polazi kroz temeljni preobražaj bitno pokretan ekonomijom i socijalnim dinamikama masovnog turizma.

Saša Zečević je predstavio izložbu Europa Nostra - sharing heritage, sharing values pozvavši prisutne da pogledaju izložbu i kroz iskustva i primere koje predstavlja upoznaju se načinima prezentacije i finansiranja projekata iz oblasti kulturnog nasleđa kako bi ih primenili na afirmaciji našeg bogatog kulturnog nasleđa.

Dani arhitekture - Banja Luka 2018. nastavljaju se impozijumom u petak i subotu koji će se održati u prostorijama Gradskog pozorišta „Jazavac“.

- U tri bloka predavanja biće prilike da se upoznamo, poslušamo i diskutujemo sa nekoliko međunarodnih i domaćih predavača, dok je u nedelju planirana stručna poseta spomenicima socijalističke Jugoslavije: Jasenovac (Kameni cvet, Bogdan Bogdanović, 1966) i Kozara nacionalni park (Spomenik Revoluciji, Dušan Džamonja, 1972) - rekli su organizatori.

Izložbe se mogu pogledati do 11. juna, a s daljim programom Dana arhitekture, možete se upoznati ovde.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;