INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnova nekadašnjeg muzeja „25. maj"

01.06.2018. | Beobuild

Nekadašnji muzej „25. maj” danas je „Muzej Jugoslavije”, a sa „Kućom cveća” i „Starim muzejom” čini širi muzejski kompleks i vrlo posećeno mesto. Objekat je u jako lošem stanju, imajući u vidu da od izgradnje nikada nije obnavljan, ali i pored toga po veličini predstavlja jedan od najvećih izložbenih prostora. Krajem prošle godine počela je etapna obnova ovog zdanja, tokom koje će biti završena rekonstrukcija svih instalacija i enterijera centralnog objekta, uz dogradnju novog centra za posetioce. Radovi su počeli u decembru, a po planu obnovljena zgrada muzeja biće otvorena za posetioce početkom oktobra.

Stalne havarije na instalacijama, pre svega na termo-energetskom bloku, bile su toliko učestale i obimne da su ugrožavale same eksponate. Zbog toga je ova obnova prošle godine započeta upravo na tom delu objekta. U prethodnom periodu završena je ta faza, a prošle nedelje od izvođača je primljeno novo postrojenje. Trenutno se privodi kraju izbor izvođača na obnovi instalacija i enterijera, a ovi radovi počeće ovog meseca i trajaće do oktobra. Tokom ove faze biće zamenjene sve instalacije i plafoni, biće popravljen krov i lift, unutrašnjost je dobila moderne sisteme klimatizacije, a uskoro kreće i postavljanje novog osvetljenja. Kao preduslov zaštite rekonstrukcija treba da očuva originalni izgled objekta, tako da ovi radovi ne podrazumevaju nikakve izmene na gabaritu objekta ili njenoj arhitekturi. Poseban akcenat je dat očuvanju pune autentičnosti enterijera zajedno sa originalnim materijalima.

Po tipu izložbenog prostora ova zgrada nije pravljena za stalnu postavku, već je reč o objektu za tematske izložbe. To znači da prostor i osvetljenje moraju biti fleksibilni, odnosno u stanju da kvalitetno ugoste najrazličitije vrste eksponata i njihovih postavki. Nažalost, radovi na obnovi fasade nisu obuhvaćeni ovogodišnjim planom investiranja, ali ako budu odobrena sredstva postoji mogućnost da i taj deo bude pokrenut tokom naredne godine. U okviru radova na obnovi muzeja porušena je stara portirnica, a na njenom mestu gradi se prošireni centar za posetioce. Radi se o manjem prizemnom objektu, koji je uz pomoć Arhitektonskog fakulteta uklopljen u celinu, a čija će izgradnja  biti završena do kraja jula.

Kompleks „Muzeja Jugoslavije" nalazilo se na zemljištu sa puno imovinsko-pravnih problema, što je izazov za svaki građevinski projekat. U pripremi za rekonstrukciju i dogradnju završen je i projekat preparcelacije, kako bi se objedinilo zemljište na kome se kompleks nalazi. Jedna od tih neobičnosti je i da impozantni prilazni plato sa fontanom nije deo muzejskog kompleksa, već se nalazi na gradskom zemljištu i nadležnost je opštine Savski venac. U tom smislu, muzej nije odgovoran za izgled i održavanje monumentalnog prilaza, već se radovi koordinišu sa JKP Zelenilo i BVK, zbog čega ova rekonstrukcija neće obuhvatiti i taj prostor.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;