INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela restauracija značajnog spomenika kulture u Zrenjaninu

26.04.2018. | S.Pašić | Novosti

Počeli su konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi zrenjaninske Palate Dunđerski, koji obuhvataju popravku fasade prema Žitnom trgu i ka obali Begeja, stolarije i krova. Radovi se obavljaju prema uslovima i merama tehničke zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, pošto objekat ima status spomenika kulture od velikog značaja.

- Palata Dunđerski obnovljena je poslednji put pre oko četiri decenije. Sa fasade nedostaju delovi maltera i ornamentike. Limarija je takođe dotrajala. Zgradu su posebno naružili zakupci prostora - ističu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

- Palata je zidana kao stambeno-poslovni objekat. Na samom uglu nalazilazile su se kafana i Svečana sala sa muzičkim podijumom. U Plavoj sali okupljali su se građani povodom proslava, balova i izložbi. Prostorije na spratu koristile su se za odmor i razonodu - opisuje nekadašnju palatu Vesna Majstorović, istoričarka umetnosti.

Inženjer Srđan Cakić, iz novosadskog preduzeća Grand profil, koje je angažovano za rekonstrukciju fasade, kaže da će radovi, vredni 6,9 miliona dinara, biti završeni za četiri meseca. Ovog puta neće biti obuhvaćena dvorišna fasada, a vlasnici Palate očekuju pomoć grada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;