Novi elektromotorni vozovi "Končar" na testiranju u BiH - uskoro na liniji Sarajevo-Beograd

19.02.2010. | eKapija

Prototip niskopodnog elektromotornog voza koji je hrvatski "Končar" isporučio kompaniji "Železnice" Federacije BiH krajem decembra 2009. godine nalazi se na ispitivanjima u radionici u Rajlovcu.

Taj savremeni voz, koji će služiti za potrebe regionalnog železničkog prevoza, je kompaktni četverodelni voz sa dva pogonska agregata "A" i "B", i sa 176 komfornih sedećih i većim brojem stojećih mesta, a maksimalna brzina koju može razviti je 160km/h.

- Trenutno su u radionici u Rajlovcu u toku ispitivanja elektromotornog voza i vrše se carinske procedure, nakon čega će uslediti i sertifikovanje. Voz je namenjen za regionalni - međugradski saobraćaj, a naši putnici će zasluženo dobiti vožnju vozom urađenom po evropskim standradima u idućih 30 godina - istakao je načelnik službe za informisanje Fikret Mršo.

Po završetku svih predviđenih ispitivanja voz će se naći u redovnom saobraćaju.

- Ovaj projekat je vredan 5,3 miliona evra i finasiran je iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj. U njemu su participirale i bosanske firme poput Šinske industrije BiH sa svojim proizvodima, te firmi TOK iz Kalesije i Bratstvo iz Travnika - rekao je Mršo.

Vozovi ŽFBH trenutno saobraćaju na relacijama Sarajevo-Ploče-Sarajevo, Sarajevo-Zagreb-Sarajevo, Sarajevo-Budimpešta-Sarajevo i Sarajevo-Beograd-Sarajevo, a na nedavno održanoj FTE konferenciji predloženo je da ove relacije ostanu i redu vožnje za 2010/2011. godinu.

Kada su u pitanju Talgo vozovi, kazao je Mršo, počela je isporuka prve garniture, a isporuka ostalih garnitura će teći po utvrđenoj dinamici u 2010. i 2011. godini.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...