Novi elektromotorni vozovi "Končar" na testiranju u BiH - uskoro na liniji Sarajevo-Beograd

19.02.2010. | eKapija

Prototip niskopodnog elektromotornog voza koji je hrvatski "Končar" isporučio kompaniji "Železnice" Federacije BiH krajem decembra 2009. godine nalazi se na ispitivanjima u radionici u Rajlovcu.

Taj savremeni voz, koji će služiti za potrebe regionalnog železničkog prevoza, je kompaktni četverodelni voz sa dva pogonska agregata "A" i "B", i sa 176 komfornih sedećih i većim brojem stojećih mesta, a maksimalna brzina koju može razviti je 160km/h.

- Trenutno su u radionici u Rajlovcu u toku ispitivanja elektromotornog voza i vrše se carinske procedure, nakon čega će uslediti i sertifikovanje. Voz je namenjen za regionalni - međugradski saobraćaj, a naši putnici će zasluženo dobiti vožnju vozom urađenom po evropskim standradima u idućih 30 godina - istakao je načelnik službe za informisanje Fikret Mršo.

Po završetku svih predviđenih ispitivanja voz će se naći u redovnom saobraćaju.

- Ovaj projekat je vredan 5,3 miliona evra i finasiran je iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj. U njemu su participirale i bosanske firme poput Šinske industrije BiH sa svojim proizvodima, te firmi TOK iz Kalesije i Bratstvo iz Travnika - rekao je Mršo.

Vozovi ŽFBH trenutno saobraćaju na relacijama Sarajevo-Ploče-Sarajevo, Sarajevo-Zagreb-Sarajevo, Sarajevo-Budimpešta-Sarajevo i Sarajevo-Beograd-Sarajevo, a na nedavno održanoj FTE konferenciji predloženo je da ove relacije ostanu i redu vožnje za 2010/2011. godinu.

Kada su u pitanju Talgo vozovi, kazao je Mršo, počela je isporuka prve garniture, a isporuka ostalih garnitura će teći po utvrđenoj dinamici u 2010. i 2011. godini.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...