INFONET-468X60-BANNER

„Na stolu" dve trase auto-puta

06.02.2018. | S.Mišljenović | Novosti

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko potvrdio je da u BiH stiže turska delegacija s kojom će se razgovarati o izgradnji brze putne trase Sarajevo - Beograd. Zvanični sastanak zakazan je za danas - 6. februar.

- Nakon godinu dana, na sastanku u Istanbulu defininsane su dve rute, jedna preko Tuzle, a druga preko Višegrada. „Struka“ je istakla da Tuzla trpi najviše saobraćajno zagušenje, 22.000 vozila na dnevnoj bazi. Isticao sam da je Tuzla prioritet u rešavanju tog pitanja, kao jaka industrijska zona, a kada imate ovakvog investitora, to je ispružena ruka - izjavio je Jusko.

On je ocenio da ni istočna Bosna ne treba da ostane odsečena.

- Čuo sam da je svakodnevni protok vozila nedovoljan i da ta deonica nije isplativa. Pa kako će biti kad nemate infrastrukturu? Kada napravite kvalitetan auto-put kapacitet će se povećati - ocenio je ministar Jusko.

On kaže da je imao priliku da vidi oba projekta, kao i oba kraka koja se spajaju sa glavnim gradom.

- Imate severnu Bosnu koja se spaja sa Koridorom 5C, sa Srbijom i Hrvatskom u tom delu. Imamo projekat „na stolu" i ispred nas je puno posla - kaže Jusko.

Istakao je da to nije samo posao državnog ministarstva, već će određenu ulogu imati i entitetska ministarstva.

- Kao tim, možemo mnogo toga da uradimo da se na ovaj projekat ne čeka. Treba dosta stvari obezbediti na terenu, videti koliko postoji tunela, klizišta, koliko ima privatnog zemljišta, a to bi trajalo dve godine - izjavio je Jusko.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić i direktori javnih preduzeća Auto-putevi Dušan Topić i Putevi Nenad Nešić prisustvovaće u Sarajevu sastanku sa delegacijom Turske, na kojem će biti razgovarano o izgradnji auto-puta Sarajevo - Beograd.

Kostićeva kaže da od tog sastanka pre svega očekuje da predstavnici Turske upoznaju učesnike s načinom na koji nameravaju da finansiraju izgradnju auto-puta.

- Kao predstavnici Srpske, mi ćemo predstaviti svoje strateške dokumente i putne pravce predviđene za izgradnju kroz te dokumente - rekla je Kostićeva.

Strategijom transporta RS, koja je sastavni deo okvirne strategije transporta BiH, predviđena je izgradnja brzog puta Istočno Sarajevo - Sokolac - Rogatica - Ustiprača - Višegrad - granica Republike Srbije, koji je spoj Koridora 5C u BiH i Koridora 10 u Srbiji - kaže Nataša Kostić. Drugi strateški projekat je izgradnja auto-puta Doboj - Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - granica Srbija i izgradnja brzog puta preko Bijeljine, Zvornika i Sokoca, koji se spaja na brzi put Sarajevo - Vardište.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;