Kruševac planira uređenje Sportsko-rekreativnog centra na Rasini

24.01.2018. | eKapija

Kruševac planira uređenje Sportsko-rekreativnog centra Rasina na obali ove reke, kojim bi trebalo da se očuva i unapredi korišćenje vodnog potencijala i priobalja, ali i izgrade novi, savremeni sadržaji koji nedostaju ovom prostoru da bi postao atraktivniji, kako za građane tako i za investitore.

Prioritet Plana detaljne regulacije Sportsko-rekreativnog centra Rasina, koji se nalazi na javnom uvidu do 12. februara, je tako stavljanje u funkciju neiskorišćenih prostornih resursa. Time bi trebalo da se funkcionalno povežu urbane zone Kruševca sa obalama reke Rasine, a dugoročno, i u više faza, planirano je uvođenje nedostajućih ili nedovoljno zastupljenih sadržaja pasivne i aktivne rekreacije, kao i takmičarskog sporta.

Planom koji obuhvata sliv reke Rasine, i to uglavnom na delu leve obale, odnosno na prvoj terasnoj zaravni, predviđeno je i uvođenje sadržaja komercijalnih delatnosti i aktiviranje potencijala na prostoru koji je trenutno minimalno izgrađen, te neiskorišćen.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Gradski park predstavlja zonu koja je zapravo najveći deo područja obuhvaćenog Planom, a u okviru njega kao posebna celina i centralni motiv svih sadržaja izdvaja se reka Rasina sa priobaljem. Obale reke Rasine, kako stoji u planu, trebalo bi, inače, da budu uređene kao parkovske površine za aktivno korišćenje sa sistemima staza, a planirani sadržaji na levoj i desnoj obali biće povezani pešačkim mostovima.

Osim staza za šetnju, bicikliste i trim staze, Plan predviđa i izgradnju saobraćajnica i parking prostora za automobile, autobuse, motocikle i bicikle.

Predviđene su i dve mikroakumulacije na reci, sa platformama za sunčanje i pecanje, zatim sportska igrališta i objekti (sportske hale, stadion), a u zoni mikroakumulacije 1 planiran je i prostor za javne manifestacije.

Uz gradski park, još dve celine u okviru Plana trebalo bi da postanu višefunkcionalni parkovi sa sadržajima sporta i rekreacije, zabave i edukacije, a u okviru njih predviđena je i izgradnja adrenalin parka koji bi sadržao različite staze sa preprekama, penjanjem, veštačkim stenama, kanapima i slično. Kao kompatibilne, planirane su i komercijalne delatnosti poput hotela, motela, konačišta, apartmana, wellnes i spa centara.

U južnom delu područja plana planirano je uređenje kampa i višefunkcionalni park, kao i izgradnja zoo-vrta, a kako predviđa ovaj Plan, Kruševljani bi mogli da dobiju i akvapark.

U Planu je navedena i potreba potpunog očuvanja vodnog zemljišta kao prirodnog resursa, uz strogo kontrolisano korišćenje u turističke, sportsko-rekreativne i komercijalne svrhe, kao i nastavak regulacije korita reke i izgradnja delova obaloutvrde.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...