INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova Crnja ima 1.000 hektara za kombinovane elektrane

21.11.2017. | eKapija

Najmanja srednjobanatska opština, Nova Crnja, ima veoma ambiciozne planove u razvoju i korišćenju alternativnih izvora energije, a u planu su vetroparkovi, solarne elektrane i one na biomasu.

- Naša opština je jedinstvena u Srbiji po tome što ima opredeljenih 1.000 hektara za gradnju kombinovanih elektrana, od onih na vetar i biogas, pa do solarnih. I ne samo to, već imamo i svu plansku dokumentaciju za tu površinu - kaže za portal Zrenjaninski predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov i napominje da tu ništa nije slučajno rađeno.

- Dve godine imali smo postavljen vetrostub i potvrđeno je da u našoj opštini postoje najbolji uslovi u Srbiji za iskorišćavanje energije vetra. Već se pregovara sa potencijalnim kineskim investitorima i oni su raspoloženi da grade vetropark kapaciteta 60 megavata.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

On dodaje da je priča o alternativnim načinima dobijanja električne energije već počela i da imaju prvog investitora koji gradi elektranu na biogas, kapaciteta jedan megavat.

Osim privlačenja investitora koji bi se bavili proizvodnjom energije, u opštini spremaju i objekte za turistički razvoj.

- Osim što je dvorac u blizini granice sa Rumunijom prešao u vlasništvo opštine, mi imamo u planu ciklo-motel, koji bi služio korisnicima biciklističke staze od Srpske Crnje do Žombolja, a sve to bi trebalo da se opremi do sledećeg leta. U planu je i gradnja termalne banje, investitorima nudimo zemljište po ceni od 9.000 EUR za hektar, a termalnu vodu bi iz obližnje bušotine obezbedio NIS - govori Milankov.

Podseća i da je u opštini na raspolaganju investitorima i šest infrastrukturno potpuno opremljenih industrijskih zona, ukupne površine više od 200 hektara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;